Pokret Ne davimo Beograd započeo je razgovore sa građanima, od vrata do vrata, sa željom da se najdirektnije obrati građanima i građankama Beograda i uključi ih u borbu za naš grad. Timovi naših aktivista su ovog vikenda pokucali na oko 2500 vrata i razgovarali sa velikim brojem ljudi o planovima pokreta kako da Beograd postane dobar grad za sve.

“Ovo je nova faza naše kampanje Za dobar grad u koju ulazimo nakon preko 200 različitih komšijskih razgovora, događaja u parkovima i na ulicama širom grada koje smo sproveli tokom jeseni. Naše opštinske grupe su zaista bile vredne i predane da čuju svakog građanina i građanku kako da od Beograda zajedno napravimo da bude dobar grad za sve. Kroz sve ove terenske aktivnosti želimo da dopremo do svakog birača kako bismo im predstavili rad organizacije, ali i objasnili da postoji velika šansa za smenu vlasti u Beogradu.” – izjavila je Natalija Stojmenović, koordinatorka terenske kampanje.

“Građani su jako zadovoljni što napokon postoji politička opcija koja u direktnom razgovoru sa građanima traži svoja rešenja za njihove probleme. Pokret prepoznaju po konkretnim rešenjima za svakodnevne probleme, kao što je zagađenje vazduha, gužve u saobraćaju, slabo održavanje zelenila, investitorski urbanizam, sa kojima se svi zajedno suočavamo, po novim licima u politici i drugačijim odnosima koje gajimo. Zadovoljni smo i podrškom koju daju pokretu, koja je prema Demostatu u ovom trenutku na 13% u Beogradu, i spremnošću na uključivanje u dalji rad.” – navela je Stojmenović.

Atmosferu pogledajte na fotografijama

“Direktnim razgovorima sa građanima i kampanjom od vrata do vrata želimo da nadomestimo nedostatak medijskog prostora. Takođe, krađu na izborima, koju smo videli da naprednjaci nikada ne propuštaju, zaustavićemo ozbiljnim naporima pri kontroli izbora. Dobra vest je da smo krenuli na vreme, pa do sada već imamo oko 1200 obučenih kontrolora, a očekujemo da pokrijemo svako izborno mesto. Moramo svi da se uključimo i damo svoj doprinos.” – izjavio je Dobrica Veselinović, Ne davimo Beograd.

Pored kampanje od vrata do vrata, ovog vikenda naši aktivisti su organizovali i razgovor sa građanima u Lazarevcu, gde će uskoro biti otvorena i lokalna kancelarija pokreta.

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).