Povodom približavanja predstojećih pregovora vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, a pod okriljem Evropskog parlamenta, Ne davimo Beograd je uputio pismo poslanici grupe Zelenih Violi fon Kramon Taubadel.

EG NDMBgD

U pismu se pregovori pod okriljem Evropskog parlamenta ocenjuju kao značajna šansa za unapređenje našeg izbornog procesa, ali se iskazuje i velika zabrinutost da, uprkos dobrim tehničkim i političkim rešenjima na kojima su radile stručne organizacije civilnog društva i opozicioni akteri, vlast planira da na sve načine manipuliše pregovorima i prikaže stvarnost u Srbiji drugačijom od stvarnog stanja.

Ne davimo Beograd poziva fon Kramon i sve predstavnike u ovim razgovorima da učine sve u njihovoj moći kako bismo od deklarativnog stava vlasti da će učestvovati u dijalogu i obezbediti sprovođenje samo nekih od predloženih mera, što je način na koji su obesmislili prošlogodišnji dijalog o izbornim uslovima, došli do garancija i stvarnih pomaka.

“Srbija zaslužuje da se u njoj poštuju najviši demokratski standardi, mi ne pristajemo ni na šta manje i spremni smo da se za to borimo. Iskrena podrška iz Evropske unije je u tom procesu veoma važna jer bez nje broj evroskeptika u Srbiji raste, podržan strahom građana da partneri iz Evrope prećutno podržavaju nedemokratske tendencije koje su zarobile našu zemlju.”- navodi se u pismu.

Ne davimo Beograd posebno pozdravlja aktivno uključivanje predstavnika Evropske partije zelenih za pronalaženje rešenja za uvođenje najviših demokratskih principa u Srbiji. Kao organizacija koja ima ambiciju da i zvanično postane deo grupe zelenih partija, smatramo da su ova pitanja koja danas pokrećemo, vladavina prava, sprečavanje izborne krađe, unapređenje izbornog procesa, direktno povezana sa pitanjima kao što su očuvanje životne sredine, sprovođenje Evropske zelene agende putem poštovanja nedavno potpisane Deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, pravične energetske tranzicije, kvaliteta vazduha, zaštite prirodnih dobara i drugih. Lažirani izbori rađaju krivotvorene mandate, a oni se zatim koriste za donošenje odluka protivno interesu građana – a takvih je posebno mnogo koje se direktno tiču zaštite životne sredine i prirodnih dobara, protiv čega se već dugo borimo.

Pročitaj i ovo:

Stojmenović za HBS: Zelene politike i solidarnost za pravednije društvo

Pre šest godina grupa građana i građanki nezadovoljnih načinom razvijanja glavnog grada udružila se i osnovala Inicijativu Ne davimo Beograd. Inicijativa je nastala kao lokalni društveni pokret koji je i institucionalno i vaninstitucionalno, učestvovanjem u javnim raspravama ali i građanskim protestima, ukazivao na štetnost projekata izgradnje Beograda na vodi da bi se tokom godina razvila u relevatnog političkog aktera koji se zalaže za razvijanje grada koji je u skladu sa potrebama njegovih stanovnika.

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...