Београд ће од 7. до 9. јуна бити домаћин велике међународне конференције „Побуњени градови”, посвећене локалним политичким покретима из Европе и региона. У организацији иницијативе Не давимо Београд, овај скуп окупиће активисте и активисткиње из преко 20 земаља који своје политичко деловање заснивају на локалним, животним проблемима грађана/ки.

Konferencija pobunjeni gradovi

Организације које се баве заштитом јавних добара, социјалном сигурношћу, приступачним становањем, доступношћу комуналних услуга, еколошком правдом, задругама, децентрализацијом управљања и солидарношћу чине нову политичку снагу грађана/ки. У свету који се ужурбано мења и у којем и поред свих техничких, научних и технолошких искорака све више доминирају осећања несигурности, страха, неједнакости и мржње, у којем су популизам и екстремизам у све већем порасту, јавља се тренд другачијег политичког организовања који на таласу грађанских борби и нових политичких покрета носи наду да је могуће не само супротставити се овим негативним тенденцијама, већ и изборити се за визију градова и друштва у којима желимо да живимо.

Од 2017. године када је на позив градоначелнице Барселоне Аде Колау и политичке платформе “Barcelona En Comu” у овом граду одржан први самит “Побуњених градова” (Fearless cities) овај тренд прерастао је у глобални муниципалистички покрет у оквиру кога активисти и активисткиње, локални одборници, градоначелници/е и грађани/ке раде на изградњи глобалне мреже солидарности и наде. Серија састанака и конференција под овим називом које се одржавају широм света имају циљ да радикализују демократије у нашим градовима.

Ове године, Иницијатива Не давимо Београд наставља овај процес и организује велику међународну конференцију “Побуњени градови” од 7. до 9. јуна 2019. године.

Тим поводом Београд ће на три дана угостити велики број представника политичких покрета и активиста из целе Европе, са жељом да представи разноврсност и иновативност широког спектра организација и покрета које ступају у политичку арену, враћајући градове и општине у руке обичних грађана.

Програм конференције можете видети на: https://pobunjenigradovi.nedavimobeograd.rs, а пријаве су бесплатне.

Видимо се!

#FearlessCities
#POBUNJENIgradovi