Lokalna grupa inicijative Ne davimo Beograd sa Voždovca organizovala je projekciju filma „Veliki diktator“ na zidu odavno zatvorenog bioskopa Voždovac sa željom da ukaže na nedostatak kulturnih sadržaja i objekata kulture na ovoj velikoj beogradskoj opštini.

Voždovac je jedna od najvećih opština u Beogradu u kojoj živi 160 hiljada stanovnika, a prostire se na 158 kvadratnih kilometara. Na celoj ovoj površini i za sve ove ljude koji žive u našoj opštini, ne postoji ni jedan objekat kulture. Na teritoriji Voždovca ne postoji kulturni centar ili bilo kakav prostor u kome bi se održavale kulturne manifestacije, prikazivali filmovi, održavali koncerti ili izložbe.

Bioskop „Voždovac“, osnovan 1946. godine, u prošlosti je bio kultno mesto. Prostor od nešto manje od hiljadu metara kvadratnih pored osnovne namene prikazivanja filmova služio je i kao centar kulture u širem smislu. Nebrigom vlasti ali i stanovnika, ovo kultno zdanje oronulo i tuzno za gledati, stoji kao podsetnik na neka mnogo bolja vremena.

Inicijativa Ne davimo Beograd zalaže se za to da kvalitetni kulturni sadržaji moraju biti dostupni svim građanima, a očigledno je da je opština Voždovac jedan od najtežih primera. Kako bi to ostvarili, neophodno je da radimo na reafirmaciji zapostavljenih kulturnih centara, domova kulture i drugih prostora u opštinama van centra grada.

Dodatno, Ne davimo Beograd smatra bi Grad trebalo da uspostavi registar prostora u javnom vlasništvu i ponudi ih na korišćenje civilnom sektoru, odnosno promeni im namenu tako da odgovaraju potrebama građana i zajednice u kojima se nalaze. Napušteni i nekorišteni prostori mogu postati klubovi za penzionere, omladinski i društveni centri, biblioteke ili bioskopi.

Pročitaj i ovo:

Lazović za Nova S: Rasipamo novac dok se deca leče sms porukama

“Sa jedne strane treba da slavimo neko zajedništvo, bolju godinu želimo jedni drugima. Umesto da ta sredstva uložimo, da nekome zaista bude bolje, mi ih rasipamo tako da na njima zarade korumpirana elita bliska sa Naprednom strankom”, kazao je Radomir Lazović.

Rasprava o budžetu – nova manipulacija gradske vlasti Beograda

Na okruglom stolu o gradskom budžetu, koji je održan danas u Medija centru, ocenjeno je da je javna rasprava na koju je vlast pozvala građane fingirana politička promocija, a ne iskreno uključivanje ljudi u odlučivanje. Takođe, najavljena je saradnja lokalne odborničke grupe Srce grada sa Zajedno za Srbiju, Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd.