Lokalna grupa inicijative Ne davimo Beograd sa Voždovca organizovala je projekciju filma „Veliki diktator“ na zidu odavno zatvorenog bioskopa Voždovac sa željom da ukaže na nedostatak kulturnih sadržaja i objekata kulture na ovoj velikoj beogradskoj opštini.

Voždovac je jedna od najvećih opština u Beogradu u kojoj živi 160 hiljada stanovnika, a prostire se na 158 kvadratnih kilometara. Na celoj ovoj površini i za sve ove ljude koji žive u našoj opštini, ne postoji ni jedan objekat kulture. Na teritoriji Voždovca ne postoji kulturni centar ili bilo kakav prostor u kome bi se održavale kulturne manifestacije, prikazivali filmovi, održavali koncerti ili izložbe.

Bioskop „Voždovac“, osnovan 1946. godine, u prošlosti je bio kultno mesto. Prostor od nešto manje od hiljadu metara kvadratnih pored osnovne namene prikazivanja filmova služio je i kao centar kulture u širem smislu. Nebrigom vlasti ali i stanovnika, ovo kultno zdanje oronulo i tuzno za gledati, stoji kao podsetnik na neka mnogo bolja vremena.

Inicijativa Ne davimo Beograd zalaže se za to da kvalitetni kulturni sadržaji moraju biti dostupni svim građanima, a očigledno je da je opština Voždovac jedan od najtežih primera. Kako bi to ostvarili, neophodno je da radimo na reafirmaciji zapostavljenih kulturnih centara, domova kulture i drugih prostora u opštinama van centra grada.

Dodatno, Ne davimo Beograd smatra bi Grad trebalo da uspostavi registar prostora u javnom vlasništvu i ponudi ih na korišćenje civilnom sektoru, odnosno promeni im namenu tako da odgovaraju potrebama građana i zajednice u kojima se nalaze. Napušteni i nekorišteni prostori mogu postati klubovi za penzionere, omladinski i društveni centri, biblioteke ili bioskopi.

Pročitaj i ovo:

Nova akcija sadnje stabala: Drvo prijateljstva u 6 gradova regiona

Pridružite se regionalnoj akciji sadnje drveća “Drvo prijateljstva” u petak 30. oktobra, u 11 časova, ispred hotela Jugoslavija. Akcija će istovremeno biti održana u 6 gradova našeg regiona, pored Beograda akcija sadnje će biti realizovana u Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu.

Ogradama protiv pešaka

Akcijom gradskih službi na početku ulice Braće Jugovića, ovog vikenda pomereni su pešački prelazi i podignute su ograde koje onemogućavaju prirodne pravce kretanja pešaka.