Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd učestvuju u radu 35-tog Saveta Evropske partije zelenih u Rigi na kojoj su pozvali na bližu regionalnu saradnju Zelenih partija regiona i održali seriju važnih sastanaka sa predstavnicima Zelenih širom Evrope.

Biljana Đorđević je govorila na posebnoj sesiji Saveta Zelenih posvećenoj regionalnoj saradnji na Balkanu i potencijalu članstva zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Đorđević je istakla neophodnos regionalne saradnje, ko i to da zeleno-leve političke snage mogu u budućnosti preokrenuti proces autokratizacije regiona, ali da je potrebno da se EU reaktivira i u Srbiji i na Balkanu tako da se umesto podrške stabilokratama iskrenije otvori pitanje kvaliteta demokratije, odnosno ponovne demokratizacije.

Dobrica Veselinović je učestvovao na panelu o uspostavljanju energetski efikasnih gradova na Zapadnom Balkanu i poručio: “Neke od glavnih tema za saradnju u regionu su ulaganje u javni gradski prevoz, uspostava finansijskih instrumenata za energetsku efikasnost i izolaciju stambenih jedinica, ali i razvoj regionalne železničke infrastrukture kao efikasnog i održivog prevoza.

Tročlana delegacija pokreta koju čine Biljana Đorđević, Robert Kozma i Dobrica Veselinović sastala se sa generalnom sekretarom Zelene partije Nemačke Emili Buning sa kojom smo razgovarali o načinima kako da se što više građana uključi u politički rad naših organizacija.

Bila je ovo prilika da se sastanemo i sa evroposlanicom iz grupe Zelenih Gvendolin Delbos Kornfild, koja je takođe i članica Delegacije Evropskog parlamenta za Odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija. Pričali smo o uslovima u kojima su održani izbori u Srbiji i činjenici da oni na republičkom nivou ni posle dva meseca nisu završeni kao i o problemima u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti.

Pročitaj i ovo:

Podrška svedoku rasističkog ponašanja policije

Pokret "Ne davimo Beograd" osuđuje ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali. Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona.