Pravni tim Zeleno-levog fronta / Ne davimo Beograd podneo je krivične prijave protiv predsednika Narodne skupštine u prethodnom sazivu parlamenta, Ivice Dačića, tadašnjeg generalnog sekretara Veljka Odalovića, sadašnjeg predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića, generalnog sekretara Srđana Smiljanića, kao i predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević, zbog nestanka narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Prošlo je 10 meseci, odnosno 309 dana od kada je u skupštinsku proceduru predata narodna inicijativa sa preko 38 hiljada potpisa građana. Potpisi su u roku od 30 dana trebalo da budu poslati ministarstvu i nadležnom odboru na proveru i zatim je odmah trebalo da se nađu na dnevnom redu prve naredne redovne sednice parlamenta.

“Kao narodni poslanici imamo odgovornost da odgovorimo na ovu inicijativu i nećemo dozvoliti da se neko igra sa voljom građana. Zbog toga smo preduzeli sve dostupne korake kako bismo utvrdili šta se sa njom desilo i kako su nestale kutije sa potpisima, a sada podnoseći krivičnu prijavu želimo da utvrdimo i ko je odgovoran za ovo kršenje zakona” – izjavio je Radomir Lazović i podsetio da je koristeći mehanizam poslaničkih pitanja Zeleno-levi poslanički klub Ne davimo Beograd utvrdio da narodna inicijativa nikada nije stigla ni do nadležnog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, niti do nadležnog skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koji bi trebalo da provere validnost potpisa. Lazović se više puta formalno obraćao i predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću, koji je odbio da odgovori gde se nalazi narodna inicijativa.

“Neko je svesno sklonio iz procedure narodnu inicijativu i moraće da odgovara za ovo kršenje zakona. Krivičnu prijavu podneli smo protiv predsednika i generalnog sekretara skupštine u trenutku podnošenja narodne inicijative, Ivice Dačića i Veljka Odalovića, kao i protiv sadašnjeg predsednika Vladimira Orlića i generalnog sekretara Srđana Smiljanića i predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević” – izjavila je Jelena Jerinić i podsetila da je Zeleno-levi poslanički klub Ne davimo Beograd podneo zahtev i za formiranje specijalne skupštinske komisije od po jednog predstavnika svih poslaničkih grupa, kao i predstavnika organizatora prikupljanja peticije, koja bi utvrdila gde se narodna inicijativa nalazi i ko je odgovoran za to što je ona sklonjena iz procedure.

Zlatko Kokanović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) rekao je da su on i drugi pripadnici SEOS kao potpisnici 14. marta u domu Narodne skupštine predali zahtev za pokretanje Narodne inicijative. “To je prvi put u istoriji Srbije da je, po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, prikupljeno preko 38 hiljada potpisa, što je odrađeno na celoj teritoriji Srbije. Sve je u predviđenom roku predato, ali mi ni do dan danas nismo dobili odgovor iako smo u više navrata pisali i pre mesec dana predali ponovo zahteve predsedniku Skupštine da nam odgovori šta se dešava sa potpisima. To je jedan čin veleizdaje. Svako ko je neistomišljenik vlasti u ovoj zemlji se bukvalno ne smatra građaninom. Naš predlog zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora ne odnosi se samo na Nedeljice, već na ukupno desetak lokacija na teritoriji Srbije. Eksploatacijom litijuma i bora na ovim lokacijama bilo bi oduzeto oko 15 odsto naše teritorije, jer svi znamo da strane kompanije, kao što je to u Boru, Majdanpeku i Novom Sadu, teritoriju na kojoj se pojave smatraju svojom. Zar nam treba da mi damo 15 odsto svoje teritorije i da se izvrši raseljavanje i devastacija ljudi? Mi nemamo rezervnu državu tako da zahtevamo od predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića da se pod hitno izjasni gde je naša narodna inicijativa i da je stavi na dnevni red Narodne skupštine, jer su svi rokovi probijeni. Zašto se on boji nas iz SEOS-a? Što nije dozvolio da i mi kao i sav normalan svet možemo da uđemo u ovaj dom i da damo izjavu pred novinarima, nego moramo da stojimo ovde ispred?” – naveo je Kokanović.

Pokret Ne davimo Beograd / Zeleno- levi font osuđuje igranje sa voljom građana i zahteva hitno utvrđivanje odgovornosti za skrivanje inicijative građana.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.