Na Međunarodni dan Roma, Ne davimo Beograd poziva na hitno rešavanje svih životnih problema i prepreka sa kojima se suočavaju pripadnici romske zajednice u Srbiji, koja je najmarginalizovanija u našem društvu, isključena sa tržišta rada i zajednica sa najvećom stopom nezaposlenosti.

“Neprihvatljivo je da u 21. veku bilo ko bude isključen iz društva i osuđen na život u siromaštvu. Nažalost, Romi i Romkinje pretežno žive u neformalnim/podstandardnim naseljima, segregirani od ostalog stanovništva, često bez struje, vode i najosnovnijih preduslova za dostojanstven život”, izjavio je Dejan Marković, predsednik Foruma Roma Srbije.

“Međunarodni dan Roma se obeležava kontinuirano više od pet decenija, i to je dobro, ali problemi sa kojima se suočavaju Romi ostaju isti, jer se nedovoljno radi na njihovoj integraciji, a najčešće mere nisu praćene adekvatnim budžetskim sredstvima za njihovo sprovođenje”, dodao je Marković.

Biljana Đorđević, narodna poslanica i zamenica šefa poslaničke grupe Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd, ukazala je na licemerje vlasti kada govore da “Romi odbijaju da se integrišu”, a ne sprovode mere za integraciju ili ostavljaju zakonsku mogućnost dečijih brakova, čime posebno ugrožavaju mlade Romkinje, iako je Komitet za prava deteta Ujedinjenih nacija tražio da se to onemogući.

“Da li je država saučesnik u nedelu time što i dalje omogućava dečije brakove? Ili time što nema reakcije ako romska devojčica prestane da ide u školu koja je obavezna? Ili da nema predviđeno pravo na socijalnu pomoć kao žrtva dečijeg braka? Ispitanice koje su “stupile u brak” pre punoletstva imaju više dece, žive u mnogočlanim domaćinstvima, u lošim stambenim uslovima, bez mogućnosti da samostalno odlučuju o rađanju. Što su manje obrazovane, to su češće žrtve prinudnih brakova. Ovo moramo da promenimo!”, kaže Biljana Đorđević.

Pokret Ne davimo Beograd i Forum Roma Srbije podsećaju da su prošle godine stanovnici neformalnog/podstandardnog romskog naselja “12 februar” u Nišu, bili devet meseci bez struje. Ovo je samo jedan u nizu učestalih slučajeva diskriminacije i segregacije Roma.

Zahtevamo od države da preuzme neophodne mere kako bi Romi i Romkinje imali mogućnost da se zaposle, da imaju bolje uslove života u romskim naseljima, a romskoj deci da se omogući školovanje, kako bi sebi obezbedili bolju budućnost i bili ravnopravni građani i građanke našeg društva.

Pročitaj i ovo: