Nakon najava Aleksandra Šapića da će podneti krivične prijave protiv građana koji brane Savski nasip od bušenja, pravni tim Ne davimo Beograd odlučio je da besplatno brani sve građane protiv kojih gradonačelnik pokrene postupke, izjavio je Dobrica Veselinović.

“Ovakve pretnje su neprihvatljive i mi ćemo stati svim svojim kapacitetom iza ljudi koji čuvaju Savski nasip. Umesto da zaštiti javno dobro i pronađe alternativno rešenje za instalacije koje neće ugrožavati bezbednost građana, Aleksandar Šapić preti. Svi građani mogu računati na zastupanje i besplatnu pomoć pravnog tima Ne davimo Beograd, ukoliko im bilo koja prijava zbog borbe na nasipu stigne.” – izjavio je Dobrica Veselinović i poručio da ne može da razume bahatost gradonačelnika.

Pravni tim Zeleno-levog fronta, kako će se u budućnosti zvati Ne davimo Beograd, pruža pomoć brojnim aktivistima širom Srbije, protiv kojih su podnošene prekršajne i krivične prijave i nad kojima je vršeno policijsko nasilje. Smatramo da su solidarnost i podrška među aktivistima od najvećeg značaja.

Mejl na koji građani mogu da se jave je [email protected]

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.