Brojne afere u direktnoj sprezi sa kriminalom ili direktno sprovodjenje kriminalnih aktivnosti od strane najviših državnih funkcionera više nisu izuzetak već pravilo i gotovo sastavni deo dnevne politike. Sveprisutno državno i političko nasilje, sumnjivi dilovi, protivzakonita privatizacija i rasprodaja javnih i prirodnih dobara su učinili da kao društvo otupimo i da živimo sindrom kuvane žabe tj. da živimo u uslovima koji su neprihvatljivi i neizdrživi, ali ih ne primećujemo zato što smo u tu situaciju dospeli postepeno, pojedinačnim urušavanjem zakona, preuzimanjem kontrole nad pravosuđem, nezavisnim institucijama i medijima. 

Jedna od, po meni, najskandaloznijih afera je slučaj  seksualnog zlostavljanja i  zloupotrebe žena i devojčica od strane Dragana Markovića Palme ni zbog čega drugog nego radi demonstriranja sopstvene moći i uticaja. Iako je slučaj i dalje u postupku, činjenica da je Palmi dato jako puno medijskog prostora da sa kanala sa nacionalnom frekvencijom zastražuje svedoke i odsustvo reakcije od strane državnog vrha već ukazuju na to da će se slučaj odbaciti ili zataškati. Posebno je pogubno da se čini da u ovom slučaju nema ni direktnog interesa i profita već je jedan bahati i nasilni čin demonstriranja nadmoći i manipulisanja životima žena i devojčica. Mislim da bi razrešenje ove afere imalo višestruki uticaj i sa strane očuvanja integriteta pravosuđa, ali i dalo izvestan presedan u slučajevima procesuiranja organizovanog kriminala i trgovine ljudima da niko nije iznad zakona, a najvažnije od svega žene i devojčice bi se konačno osnažile i osetile da ima pravde i za njih. 

Ovakav slučaj pokazuje da najviši državni funkcioneri nisu samo saradnici kriminalaca, već su i sami kriminalci. 

Međutim duboko verujem da u nezavisnim državnim institucijama i dalje ima ljudi koji žele da dostojanstveno i zakonito rade svoj posao, ali da su zastrašeni ovim i ovakvim režimom. Zato zarad njih i nas samih potrebno je da se sklonimo sa tihe vatre brojnih afera u kojoj se kuvamo i ustanemo protiv kriminala vlasti i zahtevamo da odgovorni za zlodela završe iza rešetaka. Počnimo izlaskom na Protest protiv državnog kriminala u subotu 16. oktobra.

U subotu 16. oktobra zato pozivamo vas na protest protiv državnog kriminala, ispred Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj 22. Pozovite prijatelje, kolege, komšije i sve one ljude kojima je stalo da živimo u društvu bez kriminalaca na vlasti.

Pročitaj i ovo:

Protestne akcije ”Pravosuđe u crvenom” održane u 23 grada

Za vreme održavanja Protesta protiv državnog kriminala, na koji je pozvala zeleno-leva grupacija organizacija, u 23 grada širom Srbije, organizovana je akcija “Pravosuđe u crvenom” kojom smo poručili da je došao poslednji trenutak, crveni alarm, da se naše društvo obračuna sa kriminalcima na najvišim državnim funkcijama. Aktivisti su se okupili i istakli crvenu boju ispred tužilaštava, sudova, opština i drugih institucija koja u u njihovom gradu simbolizuju nepravdu i bezakonje.

Govor Biljane Đorđević na Protestu protiv državnog kriminala

Pokret Ne davimo Beograd organizovao je, zajedno sa drugim organizacijama okupljenim u zeleno-levom bloku, Protest protiv državnog kriminala. Prenosimo vam govor Biljane Đorđević, koja se obratila okupljenim građanima, a pored nje na protestu su govorili i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, Dejan Atanacković vizualni umetnik i pisac, Miloš Baković Jadžić iz političke platforme Solidarnost, Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović advokatica i ekološka aktivistkinja, Nebojša Zelenović iz Otvorene građanske platforme Akcija.  

Govor Radomira Lazovića na Protestu protiv državnog kriminala

Pokret Ne davimo Beograd organizovao je, zajedno sa drugim organizacijama okupljenim u zeleno-levom bloku, Protest protiv državnog kriminala. Prenosimo vam govor Radomira Lazovića, koji se obratio okupljenim građanima, a pored njega govorila je i Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd, Dejan Atanacković vizualni umetnik i pisac, Miloš Baković Jadžić iz političke platforme Solidarnost, Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović advokatica i ekološka aktivistkinja, Nebojša Zelenović iz Otvorene građanske platforme Akcija.