Уместо подршке и заштите за жртве насиља, институције система тромим реакцијама омогућавају насилницима да наставе тортуру према жртвама, а скандалозно медијско извештавање, малтретирање и развлачење чини да се ове трауме мултиплицирају. Случајеви Марије Лукић, Данијеле Вукајловић и других жена из Бруса које су на удару бившег председника општине Брус – Милутина Јеличића Јутке од изузетног су значаја за наше друштво, које на сваком кораку мора показати да је јаче од бахатих насилника.

Активисткиње и активисти Не Давимо Београд, женских организација, и заинтересовани грађани и грађанке окупили су се јуче испред Основног суда у Брусу како би исказали подршку Марији Лукић, Данијели Вукајловић и другим жртвама сексуалног узнемиравања Милутина Јеличића Јутке. Неколико десетина активисткиња и активиста је уз поруке “Зауставимо насилнике”, “Наше хероине”, “Правда за Марију и Данијелу”, “Не трпим” и сличним, показало да је свако насиље према женама неприхватљиво, да жртве нису саме и захтевало да одговорни сносе законске последице за дела која су урадили.

Уместо пуне подршке и заштите, ове храбре жене када о насиљу проговоре, као и многе друге широм Србије наилазе на поновно насиље, неизвесност, осуду, медијско развлачење и малтретирање, а неретко и губитак посла. У прилог томе говори и чињеница да су се окупљени Јуткини подржаваоци јуче испред Основног суда у Брусу насилно понашали када је дошла Марија Лукић при чему су једну од активискиња одгурнули, све време скупа су добацивали непримерене коментаре активисткињама и оштетили мегафон који припада Иницијативи Не давимо Београд што је и пријављено полицији.

Изражавамо жаљење што је судски претрес закључен поновним одлагањем, те је важно да наставимо да показујемо солидарност са Маријом Лукић и другим жртвама јер је њихова борба важна за све жене у Србији.

Нулта толеранција на насиље и подршка жртвама су неопходне како би се направио први корак ка значајној промени суморне реалности коју многе жене живе свакодневно, а која не престаје пријављивањем насиља, већ се наставља на сличан или још горе начине.