Umesto podrške i zaštite za žrtve nasilja, institucije sistema tromim reakcijama omogućavaju nasilnicima da nastave torturu prema žrtvama, a skandalozno medijsko izveštavanje, maltretiranje i razvlačenje čini da se ove traume multipliciraju. Slučajevi Marije Lukić, Danijele Vukajlović i drugih žena iz Brusa koje su na udaru bivšeg predsednika opštine Brus – Milutina Jeličića Jutke od izuzetnog su značaja za naše društvo, koje na svakom koraku mora pokazati da je jače od bahatih nasilnika.

Aktivistkinje i aktivisti Ne Davimo Beograd, ženskih organizacija, i zainteresovani građani i građanke okupili su se juče ispred Osnovnog suda u Brusu kako bi iskazali podršku Mariji Lukić, Danijeli Vukajlović i drugim žrtvama seksualnog uznemiravanja Milutina Jeličića Jutke. Nekoliko desetina aktivistkinja i aktivista je uz poruke “Zaustavimo nasilnike”, “Naše heroine”, “Pravda za Mariju i Danijelu”, “Ne trpim” i sličnim, pokazalo da je svako nasilje prema ženama neprihvatljivo, da žrtve nisu same i zahtevalo da odgovorni snose zakonske posledice za dela koja su uradili.

Umesto pune podrške i zaštite, ove hrabre žene kada o nasilju progovore, kao i mnoge druge širom Srbije nailaze na ponovno nasilje, neizvesnost, osudu, medijsko razvlačenje i maltretiranje, a neretko i gubitak posla. U prilog tome govori i činjenica da su se okupljeni Jutkini podržavaoci juče ispred Osnovnog suda u Brusu nasilno ponašali kada je došla Marija Lukić pri čemu su jednu od aktiviskinja odgurnuli, sve vreme skupa su dobacivali neprimerene komentare aktivistkinjama i oštetili megafon koji pripada Inicijativi Ne davimo Beograd što je i prijavljeno policiji.

Izražavamo žaljenje što je sudski pretres zaključen ponovnim odlaganjem, te je važno da nastavimo da pokazujemo solidarnost sa Marijom Lukić i drugim žrtvama jer je njihova borba važna za sve žene u Srbiji.

Nulta tolerancija na nasilje i podrška žrtvama su neophodne kako bi se napravio prvi korak ka značajnoj promeni sumorne realnosti koju mnoge žene žive svakodnevno, a koja ne prestaje prijavljivanjem nasilja, već se nastavlja na sličan ili još gore načine.