Aktivista pokreta “Ne davimo Beograd” Radomir Lazović i poslanik Srpske napredne stranke Đorđe Todorović nekoliko puta su se našli u direktnom sukobu, a poslednji “okršaj” završen je petnjama. Kako Lazović kaže za Nova.rs Todorović mu je tokom zajedničkog gostovanja u emisiji “Reč na reč” na RTS-u otvoreno pretio.

Prvi susret Lazovića i Todorovića desio se takođe u emisiji „Reč na reč“, a iz tog duela ostala je zapamćena Lazovićeva rečenica: „Smejaće vam se Srbija dok to pričate“.

Zatim je Todorović sa aktivistima Srpske napredne stranke pokušao da prekine skup pokreta Ne davimo Beograd na Karaburmi. Slučajno ili ne, opet su se sreli sinoć u studiju RTS-a. I opet u emisiji „Reč na reč“.

„Tokom celog trajanja emisije „Reč na reč“ sve vreme je trajalo neprimereno dobacivanje predstavnika vlasti dok sam govorio. Đorđe Todorović, a često i Nikola Nikodijević su pokušali da me sabotiraju i pri svakom uzimanju reči dobacivali „ućuti“ „dosta si pričao“ „šta ti znaš“ „ti ćeš da nam kažeš“ „zabole tebe“ „zalažete se za metak u Srbe“ i govorili preko mene što su građani mogli delimično da čuju jer im mikrofoni nisu bili isključeni, tako da je moje izlaganje svaki put bilo u žamoru njihovih komentara. Pravila produkcije su nam jasno na početku predočena da će se mikrofoni isključivati za one koji ne govore što očigledno nije bio slučaj“, kaže Lazović za Nova.rs.

Situacija je, kako dalje navodi, kulminirala kada je poslanik SNS Đorđe Todorović počeo da preti.

„Gestikulacijom i rečima „sad ću da ga otvorim ja, sad ću da te otvorim Lazoviću“, a na moje sugerisanje voditelju emisije da se radi o pretnjama nastavio je sa „uplašio se gospodin“. Izvadio sam telefon i počeo da snimam lajv šta se dešava iza scene kako bi ljudi videli kako izgledaju ove dobacivanja, omalovažavanja i pritisci. Ove pretnje shvatio sam ozbiljno zato što nam je Đorđe Todorović, pored gostovanja u emisijama gde iznosi neistine o Ne davimo Beograd, poznat i po tome što je organizovao grupu aktivista Srpske napredne stranke da pokušaju da prekinu tribinu koju smo nedavno organizovali u javnom prostoru na Karaburmi“, kaže Lazović i dodaje:

„Tada su SNS aktivisti, predvođeni Todorovićem, u isto vreme kada je planirana naša tribina o dostupnosti kulture van gradskog centra, postavili svoje štandove na istom mestu i pokušali da nas sabotiraju i spreče da održimo događaj. Mislim da su ovakvi organizovani napadi u kojima čak dva državna funkcionera učestvuju kako bi sprečili da se čuju argumenti Ne davimo Beograd o važnim temama kao što su izgradnja metroa i spalionice u Vinči, pokazatelj da se vlast plaši. Zato sam i pozvao ljude na kraju emisije da se organizujemo, da podrže pokret Ne davimo Beograd i da smenimo kriminalni režim SNS-a i SPS-a“, zaključuje Lazović.

Pročitaj i ovo:

Dobrica Veselinović na protestu: Suprotstavimo se nepravdi i režimskom kriminalu

Govor Dobrice Veselinovića na protestu protiv režimskog nasilja, koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Important news from Serbia: Protests and para-police brutality

Expropriation law, lithium mining, referendum law, and the corrupted state of violence have been the main topics lately in Serbia. Thousands of people protested in smaller and bigger places around the country on 27th of November. Violence in the cities of Novi Sad and Zrenjanin escalated, while those in Šabac were confronted not only by policemen’s batons but also sticks, baggers, and even attacked by hammers. The violent hooligans have been proclaimed as ,,citizens… who continued their journey to Belgrade…(for) celebration of the anniversary of the founding of the SNS (Serbian Progressive Party)’’ by pro-government media.