Aktivisti Srpske napredne stranke danas su pokušali da sabotiraju održavanje komšijskog razgovora i projekcije filma na Karaburmi, u organizaciji Ne davimo Beograd. Naprednjaci su u svom već viđenom stilu, u isto vreme na istom mestu, organizovali postavljanje svojih štandova. Iako je javni događaj prijavljen nadležnima danima unapred, a policija ima obavezu da obezbedi održavanje prijavljenih skupova, oni su odbili da reaguju i omoguće da se događaj održi bez smetnji.

 
Ono što dodatno zabrinjava jeste neskrivena identifikacija ljudi u majicama Srpske napredne stranke koji se osećaju toliko slobodno i iznad zakona da mogu da se pojavljuju na policiji prijavljenom skupu i pokušavaju da ga sabotiraju. Očigledno je da za njih zakon ne važi, pošto je policija odbila da interveniše i udalji ih sa skupa koji je uredno prijavljen. Večerašnji skup smo sa komšijama organizovali u vidu razgovora o nedostatku javnih prostora i kulturnih sadržaja u glavnom gradu. Na razgovoru su govorili: Dobrica Veselinović, Malo veće Ne davimo Beograd, Branislav Dimitrijević koordinator grupe za kulturu Ne davimo Beograd i Luka Petrović, teritorijalna grupa za desnu obalu Palilule. Ispred nekadašnjeg bioskopa Slavica, osim razgovora, organizovali smo i projekciju filma Veliki diktator autora Čarlija Čaplina. 

Pokret Ne davimo Beograd nalazi se sada već godinama na udaru režima Srpske napredne stranke i njihovih satelita iz redova ekstremnih desničara. Godinama smo na meti režimskih tabloida, pod pritiskom sudskih procesa, prisluškivanja i praćenja kojima se pokušava sabotiranje rada pokreta, a napadane su i naše prostorije u koje su nepoznati počinioci tri puta pokušali upad. Ni u jednom od ovih slučajeva policija i tužilaštvo nisu pronašli i procesuirali odgovorna lica.

 
Ovakvi napadi govore nam samo da se vlast plaši i da smo sve bliži smeni režima, a ovo je posebno slučaj u Beogradu gde je pokret Ne davimo Beograd duplirao svoju podršku u prethodne tri godine. Ne samo da nas napadi neće uplašiti, već nam oni ulivaju snagu i odlučnost da se borimo da oslobodimo Beograd, zaustavimo sve štetne projekte kriminalne vlasti i od našeg grada napravimo dobar grad za sve.

Video sa pomenutog događaja: LINK.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.