Активисткиња иницијативе Не давимо Београд, Ксенија Радовановић, физички је нападнута на додели БеФем признања за допринос феминизму за 2018. годину. У току догађаја који је у Културном центру Град организован у част добитника и добитница награда, Ксенију је бахати гост прво вербално вређао, да би је након тога и ударио и повредио. Догађај је пријављен обезбеђењу и полицији, која је изашла на лице места. Како се инцидент десио на јавном дешавању, уз велики број сведока, очекујемо да нападач буде пронађен у најскоријем року.

Ужаснути смо чињеницом да се овакав инцидент десио у једном сигурном простору, на догађају који управо пропагира солидарно, равноправно и ненасилно друштво, без страха и осуде. Колико је борба за женска права стварна, а насиље које жене свакодневно трпе свеприсутно, можда најбоље говори чињеница да је наша активисткиња нападнута баш на дан жена, осми март. Само пар сати раније, Ксенија се налазила на позорници на којој је, заједно са осталим чланицама иницијативе Не давимо Београд, примила награду за “Подршку феминистичким политикама”.

Захваљујемо се организаторима на награди и труду да укажу на важност борбе за женска права, а знамо да нас овакви напади и инциденти неће обесхрабрити и уплашити, већ зближити и ујединити у одлучној заједничкој борби за равноправно и солидарно друштво.