Na Božić, 7. januara, nepoznati počinilac je ruinirao je prostor Pride Info Centra, koji predstavlja sigurno mesto za pripadnike/ce LGBT+ zajednice. Počinilac je snimljen privatnom kamerom, ali kao i u prethodnih 18 slučajeva (prema navodima organizacije Belgrade Pride), uprkos postojanju snimaka i drugih materijalnih dokaza, policija i tužilaštvo nisu preduzeli zakonom predviđene radnje i procesuirali počinioce.

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje ovaj čin nasilja i poziva odgovorne institucije da sprovedu postupak koji bi počinioca zaslužno osudio. Procesuiranje i adekvatna kazna su izuzetno bitni u ovim i svim sličnim slučajevima, jer LGBT+ zajednica u Srbiji svakodnevno trpi nasilje i živi u strahu zbog ovakvih napada. Zbog toga se i zalažemo za to da ovakvi slučajevi nasilja nad LGBT+ populacijom budu procesuirani kao zločini iz mržnje.

Zeleno-levi front je uvek stajao uz LGBT+ zajednicu i nastavlja da se bori za bezbednost i prava svih građana i građanki koji joj pripadaju. Nasilju nad LGBT+ zajednicom nema mesta u našem drušvu, i od ključne važnosti je da se pristupi ozbiljno ovom napadu, te i da se dalje borimo za sistemske promene koje će dovesti do bezbednosti svih članova i članica našeg društva, a naročito manjinskih zajednica. Apelujemo na institucije da rade svoj posao i da sistemski zaštite grupe koje su zbog podrške koju pružaju LGBT+ zajednici meta nasilnika.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.