Ženska grupa Ne davimo Beograd na Dan sećanja na žrtve nasilja izražava solidarnost i saosećanje sa porodicama i prijateljima žena koje su ubijene od strane muškaraca, svojih partnera, srodnika i drugih.

Današnji dan, 18. maj, je nacionalni dan sećanja na žrtve nasilja koji je ustanovljen 2017. godine. Ovaj datum izabran je kao dan sećanja na sedam žena koje su ubijene u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja 2015. godine. Kako je od početka godine ubijeno 18 žena, a samo od početka ovog meseca 4 žene – ovaj Dan sećanja dočekujemo sa sumornom statistikom i sa velikom tugom za ženama koje više nisu sa nama.

Procenjeno je da na godišnjem nivou u Srbiji oko 30 žena izgubi život na ovaj način, te da je u poslednjih deset godina više od 300 žena ubijeno u femicidu.

Femicid se nikad ne dešava nasumično i bez upozorenja i najčešće je kulminacija različitih vidova fizičkog, emotivnog, ekonomskog i psihičkog nasilja koje je žrtva prethodno trpela. Utvrđeno je da je veliki broj žena ubijenih u porodično-partnerskom odnosu ranije prijavilo nasilje, ali nisu dobile adekvatnu pomoć i zaštitu od nadležnih institucija. Pokret Ne davimo Beograd se zalaže za odlučniji institucionalni odgovor na nasilje nad ženama, koji uključuje temeljnu procenu rizika, revnosnu i pravovremenu koordinaciju svih insititucija, ali i uključivanje ženskih organizacija u sistemski odgovor. Dodatno, neophodno je uspostaviti centralnu evidenciju i registar svih slučajeva nasilja nad ženama, a posebno mehanizam na nacionalnom nivou za praćenje i analizu slučajeva femicida (Femicide Watch). Zahtevaćemo i disciplinsku odgovornost profesionalaca za propuste u postupanju u slučajevima femicida.

Kao jedan od prvih koraka u pravcu rešavanja ovog gorućeg problema, narodna poslanica i članica Ženske grupe Biljana Đorđević je, kao članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, podnela formalni zahtev za organizovanjem javnog slušanja o femicidu. Od izuzetne je važnosti da se ovo javno slušanje desi kao jedan od osnovnih koraka ka prevenciji daljih femicida. Pokret Ne davimo Beograd nastavlja da se u svom političkom i aktivističkom radu bori protiv svakog vida nasilja nad ženama.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.