Nacrt Nacionalne strategije za mlade 2022-2030, koji je danas predstavljen na javnoj raspravi, je još jedna propuštena prilika da se suštinski poboljša položaj mladih i omogući prilika da vode kvalitetan i dostojanstven život.

Pokret Ne davimo Beograd je u okviru ove rasprave podneo komentare na nacrt ove strategije koji se odnose na mere i ciljeve koje je neophodno sprovesti ukoliko želimo da stvarno utičemo na poboljšanje kvaliteta života mladih.

“Mladi u Srbiji su životno i materijalno neobezbeđeni i nesigurni. Umesto da ova strategija reši te probleme tako što će na primer neiskorišćene prostore lokalnih samouprava transformisati u stambene prostore za mlade, i da uključi mlade tako što će omogućiti da svaki predlog zakona o mladima prolazi kroz Savet za mlade, mi vidimo mere koje su samo kozmetička a ne suštinska promena koja je mladima potrebna.” izjavila je odbornica u Skupštini grada Beograda, Natalija Stojmenović.

Mere i ciljevi strategije ne predstavljaju značajne i suštinske promene koje će mladima omogućiti budućnost u našem društvu.

“Neophodno je da se ciljevi i mehanizmi NSM usmere na: loše radno zakonodavstvo koje mladima ne garantuje dostojanstven rad, neadekvatan obrazovni sistem i stambenu politiku jer su mladi u ovoj situaciji izrazito stambeno zavisni od svojih roditelja i samik tim neobezbeđeni.” izjavila je Smiljka Tomanović, članica socio-ekonomske grupe pokreta Ne davimo Beograd.

Pokret Ne davimo Beograd se zalaže za suštinske promene i drugačije prioritete u politici koji mladima omogućavaju da žive u pravdenom, zelenom i solidarnom društvu u kome imaju budućnost i priliku da vode kvalitetan i dostojanstven život.

Pročitaj i ovo:

Skupština da se uključi u istragu poslovanja Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj

Poslanici Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd podneli su predloge za obrazovanje anketnog odbora povodom rušenja u „Savamali” i komisije za utrvđivanje činjenica o Ugovoru o “Beogradu na vodi”. Podnošenjem ovih predloga želimo da poručimo da ne odustajemo od utvrđivanja istine o dešavanjima u Savamali i raskrinkavanju projekta „Beograd na vodi” koji finansiraju svi građani i građanke Srbije, a od koga koristi ima samo privatni investitor i sa njima povezani funkcioneri iz državnog vrha.

Zahtevamo od gradske uprave da pod hitno prekine finansiranje “novina” Informer

Grad Beograd je u poslednje tri i po godine sufinansirao Informer sa 11,5 miliona dinara. Nepoznato je koliko je još sredstava gradska uprava uplatila Informeru za veliki broj oglasa kojima oglašava javne uvide, prodaje nekretnina i slično. Pitali smo vlast koliko ukupno novca naših sugrađana i sugrađanki su dali ovom “glasilu”, ali odgovor još uvek nismo dobili.