Inicijativa Ne davimo Beograd sinoć je zajedno sa građanima i građankama Beograda otvorila spomenik zameniku gradonačelnika Beograda, Goranu Vesiću, na nedavno renoviranom Trgu Republike.

Povod za postavljanje spomenika je činjenica da su centralnom gradskom trgu, samo nekoliko nedelja nakon rekonstrukcije, potrebne popravke. Ovo nije prvi put da grad mora da popravlja tek završene projekte, što jasno govori o kvalitetu naručenih radova. Podsećamo da je Trg Slavija više puta morao da bude ponovo popločavan i dorađivan.

Ali nije ovo jedini razlog zbog koga Goran Vesić zaslužuje spomenik. Beograd na čijem je čelu danas je poligon brojnih otimačina javnih i prirodnih dobara, brojnih specijalnih i povlašćenih projekata koji su iznad zakona, sumnjivih dilova namenjenih zaradi korumpirane političke elite.

Pored Beograda na vodi, tu je koncesija i izgradnja spalionice na deponiji u Vinči, preskupa kozmetička prepravka poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana, potpuno neopravdana avantura u vidu beogradske gondole, mega jarbola ili muzičke fontane, koji pored finansijskog opterećenja budžeta grada i republike, ostavljaju za sobom nemerljivu štetu i na kulturno-istorijsko nasleđe našeg grada, ali i na svakodnevni život građana. Setimo se odsecanja i zatvaranje centra grada za javni saobraćaj, zatim svesno nerešavanje problema Savskog nasipa i zaštite od poplava, trgovanje vodoizvorištima, obalama reka ili javnim prostorom, kao i vanredno stanje na zakrčenim gradskim ulicama.

Ovaj spomenik je opomena da nikada više ne dozvolimo da se na čelu Beograda nađe korumpirana politička elita i ovoim putem šaljemo javni poziv da se ljudi priključe našoj borbi da grad vratimo u ruke građana. Svi zainteresovani mogu da se učlane u inicijativu Ne davimo Beograd putem linka: https://nedavimobeograd.rs/uclani-se/

Čiji grad?