Pokret Ne davimo Beograd održao je svoju treću Skupštinu, na kojoj su predstavljeni izveštaji o radu organa pokreta, ali i plan kako da oslobodimo Beograd, zaustavimo sve štetne projekte kriminalne vlasti i izborimo se da on postane dobar grad za sve. Na finalnom delu događaja predstavljena je i “Povelja za dobar grad” koju je podržalo preko 150 javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca.

Skupština se dešava u osvit novih izazova za pokret koji je u prethodne tri godine duplirao podršku građana, kao i broj članova i članica i sada predstavlja jednu od najačih opozicionih snaga u Beogradu, prema nezavisnim istraživanjima.

U radnom delu događaja, član Malog veća Robert Kozma, predstavio je izveštaj o radu pokreta između dve Skupštine, kao i finansijski izveštaj za celu 2020. i prvih šest meseci 2021. godine.

Članstvu su se predstavile novoosnovane tematske grupe za kulturu, ispred koje je govorio Branislav Dimitrijević i brigu o životinjama koju vodi Lola Joksimović, kao i međunarodni sekretarijat pokreta, čiji plan rada je predstavio koordinator Predrag Momčilović.

Bila je ovo prilika i da se ukaže na veliki broj dobrih primera rada opštinskih grupa, koje su u prethodnom periodu ostvarile preko 70 komšijskih razgovora i akcija u svim krajevima Beograda. Svoje aktivnosti predstavili su Ljubinka Drobnjak Pejčić iz Čukarice, Ana Krkobabić iz Voždovca, Aleksandar Veličković iz Obrenovca, Maja Lilić sa Palilule, Irena Fiket sa Vračara i Dušan Pavlović iz Rakovice. Pokret je podržao i veliki broj protesta i aktivnosti drugih grupa i aktivističkih organizacija.

Takođe, usvojene su i nove interne procedure u radu organizacije koje je predstavila članica Malog veća, Biljana Đorđević.

Jedno od važnih pitanja, posebno u kontekstu veoma loših izbornih uslova, jeste kontrola izbora, a rad našeg tima za kontrolu izbora predstavio je Stefan Tasić. Pokret je već sada uspeo da animira preko 700 građana koji su spremni da se bore protiv izborne krađe, a veliki broj njih već je prošao i obuku za kontrolu.

Profesor Đorđe Pavićević, koordinator političkog saveta Ne davimo Beograd, govorio je o koracima koji treba da se urade u pripremi izborne agende pokreta, unapređenju programa i mogućim načinima za pripremu liste kandidata. Đorđe Pavićević, takođe ispred pokreta učestvuje i u pregovorima pod pokroviteljstvom EU o izbornim uslovima pa je bilo reči i o očekivanjima od ovog procesa.

Kratkoročni plan rada pokreta, u sledećih tri meseca, predstavila je Natalija Stojmenović. U planu je oko 50 različitih događaja širom grada.

Radnim delom skupštine predsedavala je Anđela Ruvidić, koordinatorka opštinske grupe Zvezdara, a pomoćnik predsedavajuće bio je Aleksa Petković koordinator Socio-ekonomske grupe Ne davimo Beograd.

Javni deo programapočeo je panel diskusijom “Beograd – dobar grad za sve” u kome su učesnici i učesnice predstavili planove Ne davimo Beograd, kako da se naš grad oslobodi i zaustave svi štetni projekti kriminalne vlasti, odnosno kako da se izborimo da Beograd postane dobar grad za sve koji u njemu žive, rade ili ga posećuju.

Preneta je atmosfera sa uličnih akcija, brojnih protesta na kojima smo učestvovali i komšijskih razgovora širom grada.

Bila je to prilika i da razgovaramo o izbornim uslovima i pregovorima koji se odvijaju pod okriljem Evropske unije, o saradnji Ne davimo Beograd sa drugim organizacijama i najboljem načinu da se izborimo za pobedu na gradskim izborima i tako pokrenemo lavinu promena u celoj državi.

Osvrnuli smo se i na ohrabrujuće rezultate srodnih organizacija u regionu, kao što su URA iz Crne Gore i Možemo! Iz Hrvatske, ali i na istraživanja koja pokazuju da je Ne davimo Beograd jedna od najsnažnijih političkih organizacija u Beogradu.

Učesnici razgovora bili su: Irena Fiket, Biljana Đorđević, Robert Kozma, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović.

Povelja za dobar grad

Treća Skupština pokreta Ne davimo Beograd završena je predstavljanjem “Povelje za dobar grad”, koju je pročitao glumac Ivan Jeftović. Ovaj dokument je skup rešenja koji upravljanje Beogradom treba da vrate građanima i građankama i da Beograd učine pravednim, solidarnim i zelenim gradom u kome će se dobro osećati i oni koji su danas ugroženi, siromašni, uplašeni ili bespomoćni. Dobar grad je grad u kome glavnu reč imaju svi oni koji u njemu žive, a ne korumpirane partijske klike, sumnjivi investitori ili organizovani kriminalci, navodi se u Povelji.


Podrška je stigla od preko 150 javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca. oko 70 univerzitetskih profesora i profesorki i naučnih radnika i radnica sa Fakulteta političkih nauka, Pravnog, Filozofskog, Filološkog, Medicinskog, Bogoslovskog fakulteta, Fakulteta za medije i komunikacije, Univerziteta umetnosti, zatim sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Instituta za noviju istoriju Srbije, Instituta za uporedno pravo, Etnografskog instituta SANU, Instituta za savremenu istoriju, Instituta društvenih nauka, Instituta za psihologiju, Računarskog centar Univerziteta u Beogradu i Centra za evaluaciju u obrazovanju i nauci i drugih fakulteta i obrazovnih institucija. Neki od njih su Olga Manojlović, Đorđe Pavićević, Svetislav Kostić, Ilija Vujačić, Gazela Pudar Draško, Nebojša Vladisavljević, Zoran Stoiljković, Mario Reljanović, Filip Ejdus, Radina Vučetić, Milena Dragićević Šešić, Ivana Krstić, Snježana Milivojević.

Među onima koji su podržali Povelju za dobar grad su i bivši poverenik za pristup informacijama od javnog značaja Rodoljub Šabić, kao i bivši fudbaler i kapiten Crvene zvezde Milan Vilotić. Iz sveta arhitekture i urbanizma potpisnici Povelje su, između ostalih, Bojan Kovačević, Dragoljub Bakić, Giša Bogunović, Iva Čukić, Jovana Timotijević, Božena Stojić, Mia David, Dubravka Sekulić.

Iz domena filmske i pozorišne umetnosti podržavaoci su: Branka Katić, Želimir Žilnik, Gorica Popović, Ivan Jevtović, Bojana Maljević, Srdan Golubović, Danijela Štajnfeld, Janko Baljak, Mila Turajlić, Stevan Filipović, Minja Bogavac, Ivana Nenadović, Ivko Šešić, Dijana Milošević, Nebojša Krivokuća, Radmila Tomović, Ognjen Glavonić, Vladimir Milovanović Kicoš, Vojkan Arsić, kao i dvojac Dušan Šaponja i Dušan Čavić. Istoričari umetnosti koji stoje iza Povelje su Milica Pekić, Branislav Dimitrijević, Irina Subotić, Nebojša Milenković, Višnja Kisić, Dunja Blažević… Vladimir Arsenijević, Božo Koprivica, Mirjana Đurđević, Srđan Valjarević, Aleksandar Nikolić, Dejan Ilić, Vladimir Manigoda, Ivan Milenković, neka su od imena koji su svojim potpisom podržali dokument NDB.

Među potpisnicima su i popularni muzički autori, poput Bojane Vunturišević, Marka Šelića Marčela, Ivane Rašić – Sajsi MC, kao i LP Duo Sonja Lončar i Andrija Pavlović, Nenad Marić – Kralj Čačka, Daniel Kovač, Živorad Milenković poznatiji kao Žika iz bendova „Bajaga i instruktori“ i „Babe“.… Takođe, Marko Lađušić, Bob Živković, Đorđe Balmazović Žole i Dragan Protić, Milica Tomić, dizajner Borut Vild i fotograf Dragoljub Zamurović, neki su od vizuelnih umetnika koji podržavaju dokument NDB. Potpis su stavili i neki medijski radnici, novinari i voditelji, kao što su Galeb Nikačević, Petar Janjatović, Daško Milinović, Ivan Milenković, Mjehur na mreži, Dragan Todorović, Ivan Lončarević.

Pogledajte ceo spisak javnih ličnosti koje su podržale Povelju za dobar grad.

Na kraju Skupštine pokreta salom se zaorio i dobro poznata parola “Čiji grad? Naš grad!”

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".