Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd Biljana Đorđević i Dobrica Veselinović juče su na sastanku Misijom za procenu potreba OEBS-a predstavili razloge zbog kojih smatramo da ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore u Srbiji i zašto je bojkot prvi korak u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju. Prema standardnoj metodologiji OEBS-a, svrha Misije za procenu potreba je da proceni predizborno okruženje i pripreme za parlamentarne izbore. Na osnovu ove procene, Misija bi trebalo da preporuči da li će se rasporediti aktivnost vezana za predstojeće izbore i koja vrsta aktivnosti najbolje odgovara na lokalne potrebe.

Predstavnicima Misije objašnjeno je da su glavne odlike naprednjačke vlasti pretnje, pritisci i nasilje prema neistomišljenicima, skoro potpuna kontrola i zloupotreba medija, partijsko preuzimanje pravosuđa, kao i ucene i ekonomsko ugnjetavanje velikog broja građana. Ova četiri ključna stuba autoritarne vlasti dovela su do toga da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore, na kojima bi građani slobodno i bez pritiska bili u mogućnosti da određuju svoju budućnost.

Takođe predstavnici Misije upoznati su sa iskustvima Inicijative i zloupotrebama koje su se dešavale na izborima za gradsku skupštinu grada Beograda 2018. godine, kada su se gradska izborna komisija, Upravni i Ustavni sud oglušili o sve prigovore i žalbe uložene u vezi s tim izbornim nepravilnostima, propustivši tako da zaštite izborna prava građana.

Misiji je podcrtana nužnost jasnog određenja i priznanja evropskih partnera da Srbija ima velike probleme sa stanjem građanskih sloboda, te da se u ovim uslovima ne može govoriti o regularnim izborima.