Oluja koja je noćas zahvatila Srbiju i prouzrokovala veliku materijalnu štetu u desetinama opština i gradova u Srbiji još jednom je pokazala da se tokom decenijske vlasti Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, skoro ništa nije uradilo da se pripremimo na olujne nepogode koje nose klimatske promene, kao i da je ostavila izuzetno loše posledice po životnu sredinu, imovinu i živote građana širom naše države.

„Adaptacija na klimatske promene i ozbiljno shvatanje uticaja koje donose, moraju biti u vrhu prioriteta nove vlasti posle smene režima. Očigledno je da sadašnja vlast to ne razume, neće, i na kraju ne ume. Zato se Zeleno-levi front umesto ulaganja u koruptivne i besmislene projekte tipa Beograda na vodi ili nacionalnog stadiona, zalaže za investiranje u sisteme upozorenja, u obnavljanje i širenje šumskih pojasa, uređivanja vodotokova i kanalizacionih mreža, kao i u javnu infrastrukturu i na kraju civilnu zaštitu“ izjavio je Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Moramo u Skupštini grada Beograda.

Dodatno je tužno to što danas ceo dan na sajtu grada Beograda i profilima gradonačelnika i gradskih čelnika nije bilo nikakvih informacija i upozorenja o oluji, iako su ceo dan stizale informacije i slike iz regiona koje su pokazale razornu snagu nevremena koje je dolazilo.

Bez ozbiljnog prilagođavanja gradske infrastrukture na klimatske promene, štete koje će nastajati od njihovih posledica biće samo sve veće i sve ozbiljnije.

Pročitaj i ovo: