Kandidovanjem gospodina Pašalića za novi osmogodišnji mandat vladajuća većina pokazuje da im je do zaštite građana stalo kao do lanjskog snega. Znači, nimalo!

Bukvalno se smejete u lice građanima kada njega ponovo kandidujete.

Još jednom pokazujete da su vama isključivo potrebni „ćutolozi“ i „zaštitnici stranačke policije“. Ćutolozi kao Zagorka Dolovac! Javna tužiteljka koja je slepa na kriminal koji cveta kao korov u Srbiji. I Zoran Pašalić koji je najžustriji u traženju izgovora i opravdanja za policiju kada ona bije građane Srbije.

On je srozao rad institucije Zaštitnika građana i nikako ne zaslužuje da bude nagrađen još jednim mandatom.  Na mestu ombudsmana je prvo ćutao kada je policija prebijala građane za vreme julskih protesta 2020. godine, i to ovde ispred Narodne skupštine!

Podsetiću, građani su u julu 2020. godine protestovali jer ih je država lagala. Lagala je o broju građana koji su nažalost preminuli od korone. Umanjila je broj. Sramno!

A građani su na protestima samo tražili jedno – kvalitetnu zdravstvenu negu. Na to je vladajući režim naredio policiji da ih prebija, da baca suzavac, da pošalje konjicu na građane i organizovane batinaše  da prebijaju građane!

I na sve to, Pašalić je rekao da nije bilo policijske torture, a zatim je ipak nevoljno ustanovio da je „bilo propusta“. I to tako da mu je trebalo godinu i po dana da zvanično završi postupak utvrđivanja odgovornosti. Znači, prebijene glave građana i suzavac u očima su prosto birokratski propusti za njega.

I na sve to, nije zahtevao da se utvrdi individualna odgovornost onih koji su prebijali građane i koji su naredili da se baca suzavac.

………………………………………

Isto tako je ćutao i kada je prošle godine MUP ponovo pokušao da progura skandalozni nacrt zakona o policiji. Zakon kojim bi se omogućio još veći nadzor nad građanima, olakšan upad policije u stanove ili korišćenje novih „metoda na protestima“, dakako nasilnih metoda za sprečavanje demonstracija.

Imao je prilike da učestvuje u javnoj raspravi, ali je odlučio da ćuti! Njemu je legalizacija prekomerne sile policije – zapravo odličan zakon. On nema nikakav problem sa time. Njemu je to sjajna vest!

Jedino mu očigledno smetaju struka, građani i opozicija koji su se pobunili protiv ovog nacrta zakona i uspeli da spreče MUP u svojoj nameri! Zaustavili smo da to postane nacrt zakona i uđe u Narodnu skupštinu.

………………………………………

Hajde malo da se osvrnemo na rad Državne revizorske institucije. Oni su tu da prate kako se troši narodni novac. S obzirom da rade sa nedovoljnim resursima, pa često kaskaju za raznim koruptivnim aferama vlasti, da ću sebi za pravo da im sugerišem na šta da obrate pažnju.

  • Na primer, mogli bi da pročitaju istraživanje BIRN-a i da istraže rad Ministarstva za brigu o porodici i demografiji koje je dodelilo 2.6 miliona evra fantomskim i nepostojećim organizacijama. Ukupno, 35 organizacija ne rade ništa! Nemaju nikakve kvalifikacije! A dobile su 2.6 miliona evra!

Zarad građana, da pojasnim, tih 2.6 miliona evra je moglo da bude upotrebljeno za podršku mladim bračnim parovima, za dečiju zaštitu, za razvoj dece i mladih, za podršku porodicama sa više dece, za zaštitu reproduktivnog zdravlja žena.

Umesto toga, Ministarstvo je svesno dalo pare nepostojećim organizacijama i suštinski učestvovalo u krađi narodnog novca. Iz našeg budžeta prebacili su 2.6 miliiona evra u privatne džepove. A odatle ko zne gde su te pare otišle?!

Pozivam DRI da to istraže, kada već vrhovna javna ćutateljka, Zagorka Dolovac neće da se bori protiv kriminala u Srbiji.

Pročitaj i ovo: