Nakon izjava ministra za zaštitu životne sredine Srbije, Gorana Trivana, da informacije koje je objavio Ne davimo Beograd nisu tačne, i da Evropska investiciona banka nije odbila da finansira projekat izgradnje spalionice u Vinči, inicijativa Ne davimo Beograd poziva novinare i medije da se sami uvere da li je to tako i ostvare uvid u zvaničnu prepisku ovim povodom. 

Nakon što je inicijativa Ne davimo Beograd, zajedno sa kolegama iz CEE Bankwatch Network, obavestila Evropsku komisiju i međunarodne i evropske banke uključene u projekat na štetnost koju će po građane Srbije imati izgradnja spalionice u Vinči, dobili smo odgovor Evropske investicione banka da je “nakon sprovedene dubinske analize, koja se slaže sa snažnim i opravdanim negativnim mišljenjem Evropske komisije” ova banka odustala od učešća u zajedničkom finansiranju ovog projekta. Dalje se u odgovoru naglašava da će projekat “sprečiti državu (Srbiju) dostizanja ciljeva unutar Poglavlja 27” pri pristupanju Evropskoj uniji, a posebno u oblastima reciklaže i cirkularne ekonomije. 

I Delegacija EU u Srbiji potvrdila je da je spalionica neprihvatljiva po evropskim standardima i u izjavi za RTS navode: “Prema trenutnom projektu za Vinču, novo postrojenje bi imalo kapacitet da spali više od polovine beogradskog kućnog otpada umesto da ga reciklira. To ne bi podstaklo reciklažu i ozbiljno bi ugrozilo sposobnost Srbije da se uskladi sa zakondavstvom EU o otpadu.”

Sada je potpuno jasno da je izgradnja spalionice u Vinči projekat koji je na više nivoa štetan po građane Srbije. Pored katastrofalne ekonomske računice koja će građane i građanke zadužiti za preko milijardu i sto pedeset miliona evra u sledećih 30 godina, ovaj projekat će ozbiljno povećate rizike od zagađenja. 

Kao posledica spaljivanja otpada nastaje ogromna količina pepela koji se širi u vazduhu. Delovi letećeg pepela, sitne čestice PM10 i PM2.5, dovoljno su male da udisanjem mogu da se prenesu do pluća i kao takve veoma su opasne po zdravlje ljudi. Upravo ove čestice su najvećim delom odgovorne za zagađenje koje ovih dana pogađa Beograd i čini da se naš grad često nalazi na listi najzagađenijih gradova sveta. Dodatno, spalionica će u vazduh oslobađati kancerogene supstance (dioksine i furane) za koje u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da izmeri njihovo prisustvo.

Pozivamo građane na protest protiv zagađenja vazduha u četvrtak 31. oktobra u 18 časova, ispred Skupštine Grada Beograda kako bismo zahtevali konkretne mere za rešavanje ovog problema.

Pozovite prijatelje preko linka: 

https://www.facebook.com/events/2953668934647531