Visoka delegacija Evrope Nostre, sastavljena od stručnjaka iz Evrope, boravila je u Beogradu ovih dana. Evropa Nostra je pan-evropska mreža za zaštitu kulturnog nasleđa, a tema njihove posete bila je zaštita integriteta Beogradske tvrđave i Kalemegdanskog parka, za koji ističu da je spomenik kulture od značaja za celu Evropu.

U okviru svoje posete održali su seriju sastanaka sa predstavnicima struke, civilnog društva i vlasti. Dr Gi Klos, šef delegacije i izvršni potpredsednik Evrope Nostre, rekao je da su ozbiljno zabrinuti zbog najavljenog projekta izgradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi. S jedne strane imamo ugrožavanja kulturnog nasleđa, dok s druge strane projekat ne donosi nikakvu ili zanemarljivu korist, istakao je on. Srbija je deo međunarodne nominacije za UNESKO-vu listu svetske baštine za granice Rimskog carstva, a u okviru te nominacije je i lokalitet Beogradska tvrđava. „Nezamislivo je da Beogradska tvrđava sa sprovedenim projektom gondolom može da ispuni sve kriterijume integriteta i autentičnosti spomenika kulture koji bi bio adekvatan za UNESKO-vu listu svetske baštine“ rekao je Klos koji se nada se da će projekat biti zaustavljen i da će nadležni razmotriti alternative, kao što je izgradnja pešačkog mosta.

Sastanak Evropa Nostra

U nedelju smo se zajedno sa predstavnicima struke i civilnog društva sastali sa delegacijom, gde smo razgovarali o dosadašnjim naporima da se štetni projekat izgradnje gondole zaustavi i planovima aktivnosti u budućnosti. Predstavnici Evropa Nostra, posle posete Beogradu, nominovaće Beogradsku tvrđavu za jedan od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Ne davimo Beograd podržava mišljenje i napore struke da projekat gondole bude zaustavljen. Dok čekamo odgovor Ustavnog suda na našu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti plana detaljne regulacije kojim je Skupština grada Beograda omogućila izgradnju žičare između Kalemegdana i Ušća, nastavićemo borbu protiv ovog štetnog projekta. Pozivamo građanke, građane, struku i civilno društvo da zajedno sačuvamo Beogradsku tvrđavu.