Висока делегација Европе Ностре, састављена од стручњака из Европе, боравила је у Београду ових дана. Европа Ностра је пан-европска мрежа за заштиту културног наслеђа, а тема њихове посете била је заштита интегритета Београдске тврђаве и Калемегданског парка, за који истичу да је споменик културе од значаја за целу Европу.

У оквиру своје посете одржали су серију састанака са представницима струке, цивилног друштва и власти. Др Ги Клос, шеф делегације и извршни потпредседник Европе Ностре, рекао је да су озбиљно забринути због најављеног пројекта изградње гондоле на Београдској тврђави. С једне стране имамо угрожавања културног наслеђа, док с друге стране пројекат не доноси никакву или занемарљиву корист, истакао је он. Србија је део међународне номинације за УНЕСКО-ву листу светске баштине за границе Римског царства, а у оквиру те номинације је и локалитет Београдска тврђава. „Незамисливо је да Београдска тврђава са спроведеним пројектом гондолом може да испуни све критеријуме интегритета и аутентичности споменика културе који би био адекватан за УНЕСКО-ву листу светске баштине“ рекао је Клос који се нада се да ће пројекат бити заустављен и да ће надлежни размотрити алтернативе, као што је изградња пешачког моста.

Састанак Европа Ностра

У недељу смо се заједно са представницима струке и цивилног друштва састали са делегацијом, где смо разговарали о досадашњим напорима да се штетни пројекат изградње гондоле заустави и плановима активности у будућности. Представници Европа Ностра, после посете Београду, номиноваће Београдску тврђаву за један од седам најугроженијих споменика културе у Европи.

Не давимо Београд подржава мишљење и напоре струке да пројекат гондоле буде заустављен. Док чекамо одговор Уставног суда на нашу иницијативу за оцену уставности и законитости плана детаљне регулације којим је Скупштина града Београда омогућила изградњу жичаре између Калемегдана и Ушћа, наставићемо борбу против овог штетног пројекта. Позивамо грађанке, грађане, струку и цивилно друштво да заједно сачувамо Београдску тврђаву.