Svi u Srbiji smo svedoci prekometnog širenja igara na sreću i gotovo potpune dostupnosti kazina i kladionica koje vidimo na svakom ćošku.

Studije pokazuju da blizina kladionica i njihova dostupnost direktno utiču na povećanje stope patološkog kockanja među mladima. Mladi i siromašni su u posebnom riziku od patološkog kockanja koje izaziva dublje upadanje u finansijske probleme i vodi ka razvoju ozbiljnih mentalnih poremećaja koji se neretko mogu završiti čak i samoubistvom.

Zeleno-levi front predlaže niz mera za smanjenj uzroka za jedan od velikih problema našeg društva. Tri ključne mere:

Zabrana oglašavanja
Po uzoru na duvanske proizvode zalažemo se za potpunu zabranu oglašavanja kockarnica i kladionica. Pored toga obavezno prikazivanje upozoravajućih poruka o štetnosti zavisnosti od kocke na spoljašnjosti i unutrašnjosti objekata koji priređuju igre na sreću.
Dupliranje komunalnih taksi za kladionice
Udvostručavanjem lokalnih komunalnih taksi za objekte koji organizuju igre na sreću i uvođenjem posebne stope poreza na dobit povećaće se prihodi lokalnih samouprava, ali i još važnije smanjiće se broj ovih objekata koji su sve dostupniji mladima.
Ukidanje keša u kladionicama
Potpuna zabrana upotrebe gotovine u ovim objektima i mogućnost plaćanja samo personalizovanim karticama izdatim od Uprave za igre na sreću bi omogućile praćenje potrošnje, zaštitu od maloletničkog kockanja i smanjile mogućnosti za pranje novca

Ove mere bi uz druge koje predlažemo i strogu primenu doprinele smanjenju štetnog uticaja kockanja na pojedince i društvo, a posebno mlade.

Pozivamo sve političke aktere, a posebno državne institucije da bez odlaganja podrže inicijativu i zakonske predloge ZFL kako bi se ograničilo širenje igara na sreću i zaštitili naši građani, a posebno mladi.

Samo zajedno možemo izgraditi zdravije i sigurnije društvo za sve naše građane.

Pročitaj i ovo: