Umesto prebacivanja krivice, država mora da ponudi konkretne mere i finansijsku podršku građanima kako bi koristili ekološki prihvatljivije energente, unapredili svoja grejna tela i podigli energetsku efikasnost stanova i drugih objekata, a ne da manipuliše podacima, što je podložno i krivičnoj odgovornosti.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je saopštenje u kome se za loš kvalitet vazduha, u gradovima širom Srbije, odgovornost svaljuje na građane i traži da oni samostalno pređu na kvalitetnije i ujedno skuplje gorivo za grejanje. Pokret Ne davimo Beograd smatra da je ovakvo prebacivanje odgovornosti na građane neprihvatljivo i da se u obzir mora uzeti ogroman rast cena energenata i činjenica da je Srbija jedna od najsiromašnijih i zemlja sa najvećim stepenom nejednakosti u Evropi.

Cena ogrevnog drveta, što je energent koji koristi najveći broj domaćinstava u Srbiji gotovo se duplirala u proteklih godinu dana, dok je drvne produkte poput peleta gotovo nemoguće pronaći i moraju se kupovati na crnom tržištu. Osim ogrevnog drveta porasla je cena i svih drugih energenata tako da su građani gurnuti u još veće energetsko siromaštvo usled kojeg veliki broj ljudi neće biti u stanju ove zime da greje sve prostorije u svom domu.

Zato od Ministarstva i Vlade očekujemo da ponudi konkretnu i odgovarajuću finansijsku podršku i za nabavku ekološki prihvatljivih energenata, i za unapređenje grejnih tela, kao i za podizanje energetske efikasnosti stanova i drugih objekata.

Šokantno je i da u svom saopštenju ministarstvo koristi pogrešne podatke kako bi se preuveličala uloga emisija suspendovanih čestica koje dolaze od individualnih ložišta, a smanjila uloga energetike i industrije. U saopštenju se navodi da na godišnjem nivou 65% emisija suspendovanih PM10 čestica, i 80% emisija PM2.5 čestica dolaze iz individualnih ložišta i malih toplana, a podaci Agencije za zaštitu životne sredine za 2020. godinu govore da zapravo 51% emisija PM10 i 67% emisija PM2.5 dolaze iz ovih izvora. Ovakva manipulacija podacima je protivzakonita i za nju je zaprećena krivična odgovornost.

Problem zagađenja vazduha je moguće obuzdati, a pokret Ne davimo Beograd je u saradnji sa stručnjacima i udruženjima građana pripremio plan kako u 6 koraka do čistog vazduha koji smo više puta slali nadležnima. Uprkos tome, očigledno je da vlast nema nameru da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovim problemom.

Korisni linkovi:

* Više o planu u 6 koraka do čistog vazduha koji je svojim potpisom podržalo preko 18 hiljada građana

* Pokret Ne davimo Beograd je organizovao javnu tribinu povodom Svetskog dana čistog vazduha, koja je održana u četvrtak 3. novembra 2022. godine u 18:30h, u prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55, Beograd.

Pogledajte tribinu: Svetski dan čistog vazduha

Pročitaj i ovo: