U subotu 2. jula, od 11 časova, u parku kod Spomenika braniocima Beograda (u blizini SRC Gale Muškatirović) organizujemo javnu raspravu na otvorenom sa građanima o štetnim posledicama projekta Linijski park.

U razgovoru će nam se pridružiti stručnjaci koji se bave kulturnim nasleđem, urbanizmom, arhitekturom, istorijom umetnosti i drugim važnim oblastima za razvoj našeg grada, koji će iz svog ugla govoriti o štetnostima ovog projekta:
* Sneška Kvadvlih Mihailović, Generalna sekretarka Europa Nostra
* Marko Radosavljević, inženjer arhitekture i istoričar beogradske tvrđave
* Iva Čukić, arhitektinja, Ministarstvo prostora
* Petar Pavasović, Ne davimo Beograd, opštinska grupa Stari Grad
* Branislav Dimitrijević, koordinator grupe za kulturu Ne davimo Beograd
Pokret Ne davimo Beograd već je upozorio javnost da projekat Linijski park nije nikakav park, već velika privatizacija obala i izgradnja komercijalnih objekata na zaštićenim površinama protiv interesa građana, a ukoliko se slažete sa nama, možete potpisati i peticiju na linku:

https://www.peticije.online/linijski_park_prevara

Takođe, upravo se navršilo se tačno godinu dana od kada su na javnoj raspravi povodom ovog plana organizacije i građani dostavili niz primedbi kojima su ukazali da se njim legalizuje dalja uzurpacija javnog prostora u našem gradu. Iako se navodno radi o “parku” ovaj plan zapravo predviđa izgradnju više stotina hiljada kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora na za to nepodobnom zemljištu, širenje kompleksa teniskih terena na zaštićenom području beogradske tvrđave, prenamenu javnih zelenih površina u privatne zone, i niz drugih ustupaka privatnim interesima koji našu reku i priobalni pojas pretvaraju u još jedan izvor prihoda korumpirane vlasti i s njom povezanih investitora.

Ne davimo Beograd je uvek na mestu gde se krši javni interes i gde se narušavaju područja koja su zaštićena kao javna, prirodna i kulturna dobra. Zaštićena zona beogradske tvrđave simbol je ovog grada ali je taj simbol, kako alarmantno pokazuje slučaj kompleksa K-Distrikt, postao poprište nasilja kako nad našom istorijom i kulturom, tako i nad potrebama građana za javnim prostorima koji im pripadaju. Pozivamo vas da zajedno sa našim partnerima iz Evrope Nostre i Ministarstva prostora sprečimo dalju devastaciju naše prirode i kulture i odbranimo naš grad.

Pročitaj i ovo:

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.

Veselinović za N1: Parlamentarna većina uplašena, SNS izvlači tešku mašineriju

Dobrica Veselinović, odbornik u Skupštini Grada Beograda, rekao je da poslanici iz Ne davimo Beograd sami pišu svoje govore, za razliku od poslanika Srpske napredne stranke za koje je kazao da sa sobom nose skripte sa uvredama. Veselinović je tako odgovorio na optužbe premijerke Ane Brnabić koje je iznela u Skupštini Srbije. On je dodao da je to znak da su se poslanici vladajuće većine uplašili opozicije u parlamentu i da izvode tešku mašineriju.