Крајем априла пред становницима новосадског насеља Лиман нашао се план генералне регулације који трасира пут ка продаји последњих комада градског земљишта и њихову последичну трансформацију у комерцијалне садржаје.

Овакво решење градских урбаниста није новост. Већ неколико деценија се вишеспратницама замењују тобоже бескорисне ледине и зелене површине, док шопинг центри ничу у редовним интервалима од годину дана.

Махнита градња, која је разорила квалитет живота у градској средини, омогућена је дерегулацијом инвестирања у стамбени сектор, а њој претходи криза градског буџета. Он се одржава на једнократним ињекцијама новца од сумњивих продаја и варљиве милостиње централне власти.

Становнике Лимана је изненадила планирана изградња пет вишеспратних гаража које треба да дођу на место већ постојећих јавних паркинга. Помисао на усијане тоне арматуре и бетона тик испред прозора станова и дворишта обданишта нагнала је многе на акцију. На друштвеним мрежама су на брзину формиране грађанске иницијативе које заједно броје више од 10 хиљада чланова, док је за свега три дана у току прошле недеље прикупљено 2.500 примедби на пројекте изградње гаража. Из анализе јавних гаража из 2015. види се да се користи испод 50 одсто капацитета. Чињеница да постојећи озелењени паркинзи задовољавају потребе становника подређена је (као и обично) потреби капитала да инвестира инвестирања ради.

Дворишта, лифтови и улице престали су бити места случајног сусрета и постали форуми за размену искуства, артикулацију критике и разматрање следећих корака у борби за очување заједничких добара. Солидарност је стигла и из других крајева града који се организовано боре за очување последњих трачака зеленила, клупа и игралишта. Повезивање борби и механизми организације биће најпотребнији када предвиђене процедуре подбаце и осване дан мобилизације против багера и полицијских кордона који ће их штитити.

Град је већ стао на страну повлашћених; већини остаје да се снагом бројева избори за своје интересе тако што ће их бранити у свом комшилуку. Али отвориће се и шири фронт за права и потребе свих обезвлашћених и потлачених.

Аутор: Немања Пантовић
Извор: Данас, 1. јун 2018. године

колумна Наш град излази сваког петка у дневном листу Данас, а пишу је чланови и пријатељи иницијативе Не давимо Београд