U uslovima nepoštene referendumske kampanje, gde su demokratska načela gažena na svakom koraku, od raspisivanja pa do saopštavanja rezultata, rezultat na nivou Srbije ne iznenađuje. Uz malu izlaznost, DA je izglasalo 61.84%, a protiv protiv promene Ustava je bilo 37.10% izašlih birača.

Beograd, zajedno sa drugim većim gradovima, je jasno rekao NE!, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana i to je za pohvalu.  

Deo opštine Palilula sa “one“, leve obale Dunava, je ipak glasao drugačije. Od 85,978 upisana birača, izlaznost je bila 21.73%, pri čemu je 51.74% podržalo predloga za izmenu Ustava, a usprotivilo se 48.26% birača i reklo NE!.

Protiv izmena Ustava su bili Kotež (52,94%), Krnjača(51.60%) i Borča(50,42%), u proseku 51,04%, svuda sa izlaznošću od 21.15%(24.14%, 18,81% i 21.74%).

Na biračkim mestima u ova tri naselja se ponegde i mogao sresti kontrolor CRTA-e ili CeSID-a, tačnije samo na pet biračkih mesta u Borči i na jednom u Krnjači, i na tim mestima je bila malo veća prosečna izlaznost od 22.56%, ali i negativniji rezultat (DA-51.95%, NE-48.05%).

Kako se udaljavamo od centra ka periferiji tako rezultati postaju čak gori i od proseka Srbije.  

Naselje Ovča sa samo dva biračka mesta (u istoj školi), sa ukupno 2954 glasača na jednom mestu je imala izlaznost od 19.91% sa 69.18% za DA, a već u susednoj učionici u OŠ Kraljica Marija prebrojano je 33.43% izašlih građana, sa rezultatom od čak 75.89%, u proseku  73.11%.  Kontrolora iz CESID-a i CRTA-e nije bilo.

U naseljima koji pripadaju mesnoj zajednici Padinska Skela, sa 9,528 birača,  izlaznost je u proseku je 24.81% (kao u Kotežu),  ali pri tome 63.10% podržava izmene Ustava, a 36.90% je bilo protiv. Na dva mesta su kontrolisani izbori, u samom centru naselja, i na njima se razlikuju rezultati izlaznosti od proseka ove teritorijalno najveće beogradske mesne zajednice. Po 21.6% na oba kontrolna mesta sa podrškom izmenama ustava od 54.32% i 53.64% (u proseku 54.11%).

U naseljima udaljenim od centra Padinske Skele izbori nisu kontrolisani i tamo imamo i iznenađujuće veću izlaznost I veću podršku režimu (Vrbovsko- 26.6%/DA-64.38%, Kovilovo 26.08%/DA-68.27%  i Glogonjski rit-32.17%/DA-65.08%).

Apsolutni šampion MZ Padinska Skela, a i cele leve obale Dunava, je biračko mesto Jabučki rit, sa 837 upisanih birača, i čak 34.53% izašlih (gotovo duplo više nego u Krnjači) i sa podrškom režimu od 85.31%. 

Sva naselja MZ Padinska Skela i MZ Ovče su radnička naselja sa svim infrastrukturnim problemima, bez izbora  kablovskog operatera, sa starijom populacijom, samim tim konzervativnijim stanovništvom. Ono što naselja Jabučki rit i Ovču, rekordere u izlaznosti i podršci režimu, izdvaja od drugih je to što su u njima, pored već nabrojanih problema, građeni i socijalni stanovi i naselja gde su smeštani raseljeni, pretežno nacionalne manjine.

Kada bismo bismo bili sigurni u regularnost ovog referendumskog procesa, na izlaznosti bismo komšijama mogli samo da čestitamo. Ipak, čini mi se da je merifetluka bilo i da je ovo još jedan dokaz da su socijalno ugroženi, ne svojom krivicom, izolovani, zanemareni i najpodložniji manipulacijama i potkupljivanju od strane vlasti.

Uprkos svemu, i u “takvom“ Jabučkom ritu imamo 42 komšija, hrabrih žena i ljudi, koji su rekli NE!

Sve naše sugrađane MORAMO da razumemo, MORAMO da ih pitamo da li im je stanovanje sigurno, MORAMO da se izborimo za njihove ambulante koje se jedna po jedna zatvaraju, MORAMO da im obezbedimo kvalitetno obrazovanje kako ne bismo više bili rezervoar jeftine radne snage i ucenjenih glasova, MORAMO da obezbedimo radna mesta dostojna čoveka, zdravu pijaću vodu i čiste kanale.

Zbog njih 42-je, njihovih komšija, cele leve obale Dunava, Beograda i Srbije, pre svega, MORAMO da se usprotivimo krađi i sačuvamo svaki glas.

MORAMO! Priključi se!

Miloš Hinić – Ne davimo Beograd – Padinska Skela

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.