Grad Beograd je pre tačno 10 godina doneo Strategiju pošumljavanja područja Beograda. U njoj se na preko 200 stranica objašnjava značaj očuvanja šumskih dobara, a njihovo uvećanje ocenjuje se kao neophodno da bismo živeli u zdravoj sredini. Te 2010. godine, gradski sekretar za životnu sredinu Goran Trivan i tadašnji predsednik skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, obećavali su da će za 10 godina pošumiti više od 50 hiljada hektara u Beogradu, da će u taj poduhvat uložiti preko 100 miliona evra i da će stepen šumovitosti u gradu podići sa tadašnjih 15, na preko 30 procenata, piše aktivista Inicijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović.

Za deset godina od kada je doneta strategija, Beograd je uspeo da pošumi samo 900 hektara novih zelenih površina i da pošumljenost poveća za 1 procenat. S obzirom da je izvor ovih informacija upravo zamenik gradonačelnika Goran Vesić, moramo se zapitati da li je stvarnost još gora. Svedoci smo da na naše oči javne i zelene površine u gradu nestaju iz godine u godinu i građani moraju na ulici da ih brane od nezasitih investitora bliskih vlasti. Ali dok u realnosti zelenilo nestaje, obećanja gradskih čelnika rastu do neslućenih dimenzija. Tako je Goran Vesić u jednom naletu inspiracije obećao da će Beograd saditi čak milion stabala.

Sa jedne strane grad donosi planove prema kojima se omogućava seča ogromnih područja pod šumom, a sa druge gradski čelnici pokušavaju da se predstave kao zaštitnici prirode kako bi ublažili kritiku javnosti i nesmetano nastavili da naša prirodna dobra iskorišćavaju za zaradu.

Jedna od najpoznatijih takvih skandaloznih ideja je ta, da se skoro 30 hektara šume na Košutnjaku zameni stambeno-poslovnim kompleksom. Kada se javnost pobunila i kada je Inicijativa Ne davimo Beograd prikupila preko 80 hiljada potpisa protiv uništavanja ove gradske šume, Vesić i Vučić su preko Kurira proglasili sebe za zaštitnike Košutnjaka.

Kako bi ublažili štetu i obmanuli javnost, oni su preko Kurira pokrenuli sopstvenu lažnu kampanju protiv “zlog” investitora, ali im nije palo na pamet da zvanično odbace urbanistički plan koji je i danas još uvek u proceduri. Kurir je čak proglasio pobedu, ali je inicijativa Ne davimo Beograd, preko zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, utvrdila da plan ipak nije odbačen.

Daleko od toga da je ovo jedini sličan poduhvat, samo u ovom trenutku u proceduri je nekoliko urbanističkih planova koji za posledicu imaju seču velikih površina pod šumama. Naše obale su pod opsadom divlje gradnje. Naši parkovi postaju parkinzi ili na njima niču zgrade, a javni prostori se privatizuju.

Zato ne treba da nas čudi kada Goran Vesić aktiviste Ne davimo Beograd naziva bandom, sektom i psihopatama kada zahtevamo da se odustane od seče ogromnog dela Košutnjaka, a kada organizujemo akcije sadnje širom Beograda pokušava da ih prikaže kao doprinos njegovom planu za pošumljavanje. Jedini plan koji Vesić i Srpska napredna stranka imaju jeste da omoguće sigurno tle za korupciju i nezakonitu zaradu novca sebi bliskim pojedincima. Naprednjački režim je političko krilo organizovanog kriminala na čijoj meti su i naša javna i prirodna dobra.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Originalni naslov: Lazović: Šta se krije iza Vesićeve iznenadne brige o zelenilu

Izvor: https://nova.rs/vesti/politika/lazovicsta-se-krije-iza-vesiceve-iznenadne-brige-o-zelenilu/

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.