Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, koji komentarišući vesti iz UAE, gde u dnovnevnoj poseti boravi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da je Srbija dobila kredit milijardu dolara „po neverovatnim uslovima“, te ocenio da je to „praktično poklon“, kaže da je „govoriti o novom zaduživanju kao o poklonu je zastrašujuće“.

–Ko će da vraća te “poklone”? Ostavljamo našoj deci vraćanje dugova koji iz dana u dan neverovatno rastu. Trenutno je svaki građanin zadužen preko četiri hiljade evra, jer je za vreme SNS režima Srbija duplirala javni dug. Situacija je sve gora, a devastiranje EPS-a je najnovija rupa bez dna koja će nas koštati stotine miliona evra, ako ne i više milijardi – kaže naš sagovornik.

– U Vučićevom obraćanju posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost nema ni najmanjeg detalja šta je tačno predlog izaslanika Makrona i Šolca, ali je zato naširoko objasnio kako je on lično posvećen odbrani interesa Srbije i vladavini prava. Ta njegova obraćanja uvek izgledaju kao onaj vic “Bili Rus, Amerikanas i Srbin. Ne znam šta je dalje bilo, ali je naš pobedio” – ističe Radomir Lazović za Danas.

Govoreći o Vučićevom nastupu u javnosti o kosovskog krizi, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, te njegovu posetu dan posle UAE naš sagovornik kaže da „od predsednika Srbije očekuje da detaljno objasni šta je tačno ta “armatura” novog predloga o kojem je navodno saznao od specijalinh izaslanika, ali pošto znamo Vučića, onda znamo i da on prvo gleda kako da sebe zaštiti tako da mu pregovori o Kosovu ne utiču na rejting”.

Podsetimo, Vučić je nagovestio „novu armaturu“ pregovora sa Kosovom nakon susreta sa specijalnim izaslanicima EU, Nemačke i Francuske, u prošli petak u Beogradu.

– Pregovori koje on vodi, za prvi cilj imaju pre svega njegov opstanak na vlasti i zaštitu da mu ne bude ugrožena popularnost, a zatim sve ostalo. Interesi građana Kosova, i Srba i Albanaca, su na poslednjem mestu – smatra Lazović.

Kako dodaje, „nešto ne verujem u to da je Vučić o novoj realnosti izazvanoj napadom Rusije na Ukrajinu prvi put čuo od izaslanika Makrona i Šolca”.

– Cela Evropa, sve države našeg okruženja su jasno osudile rusku agresiju i svoju politiku. Uz manje ili veće razlike, sve države su uskladile svoju politiku kako bi se uticalo na Putinov režim da se rat zaustavi, što i Srbija treba da uradi. Srbija ne treba da menja svoj strateški pravac, odnosno težnju za članstvom u uniji. Samo što sa Alekandrom Vučićem na vlasti od toga nema ništa. On vešto koristi evropske integracije kako bi se prikazao kao reformator, a u stvari se radi o osobi koja bi se zajedno sa širom porodicom našla u zatvoru, kada bi primenili evropske standarde u borbi protiv kriminala, npr, a slično je tako i po pitanju slobode odnosno zloupotrebe medija – zaključuje Lazović.

Pročitaj i ovo:

Skupština da se uključi u istragu poslovanja Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj

Poslanici Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd podneli su predloge za obrazovanje anketnog odbora povodom rušenja u „Savamali” i komisije za utrvđivanje činjenica o Ugovoru o “Beogradu na vodi”. Podnošenjem ovih predloga želimo da poručimo da ne odustajemo od utvrđivanja istine o dešavanjima u Savamali i raskrinkavanju projekta „Beograd na vodi” koji finansiraju svi građani i građanke Srbije, a od koga koristi ima samo privatni investitor i sa njima povezani funkcioneri iz državnog vrha.

Zahtevamo od gradske uprave da pod hitno prekine finansiranje “novina” Informer

Grad Beograd je u poslednje tri i po godine sufinansirao Informer sa 11,5 miliona dinara. Nepoznato je koliko je još sredstava gradska uprava uplatila Informeru za veliki broj oglasa kojima oglašava javne uvide, prodaje nekretnina i slično. Pitali smo vlast koliko ukupno novca naših sugrađana i sugrađanki su dali ovom “glasilu”, ali odgovor još uvek nismo dobili.