Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru.

Lazović je agenciji Beta kazao da kakav je odnos aktuelne vlasti prema korupciji govori i to da u ekspozeu premijerke Ane Brnabić borba protiv korupcije nije ni spomenuta.

“Srbija se našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru i ovo je najgori rezultat u prethodnih 11 godina, a upravo je to period u kome je SNS na vlasti. Dakle ne samo da nisu uradili dovoljno da se izborimo s korupcijom, nego za vreme njihove vlasti je korupcija sve veća. Zanimljivo je da u ekspozeu Ane Brnabić, borba protiv korupcije nije našla svoje mesto”, rekao je Lazović.

Po njegovim rečima, percepcija građana prema korupciji u Srbiji je u potpunosti ispravna “s obzirom da država potpisuje tajne ugovore, protivzakonito bira direktore na v.d. pozicije na neodređeno kako bi bili što poslušniji, a pravosuđe je u potpunosti kontrolisano tako da za ljude bliske SNS-u ne važe isti zakoni kao za obične građane”.

“Važno je istaći i da u Vladi sede ljudi poput Siniše Malog koji je uspeo da prođe nekažnjeno za 24 stana u Bugarskoj, plagirao je doktorat, vršio je malverzacije s državnom zemljom, deca mu idu u škole koje godišnje koštaju desetine hiljada evra, vozi se preskupim atomobilima… Ovo šalje snažnu poruku ljudima da je zakon nevažan ako ste moćnik blizak SNS-u”, ocenio je Lazović.

Naglasio je da su posledice po građane zbog visokog nivoa korupcije nesagledive.

“Pola miliona građana živi ispod granice siromaštva, a skoro dva miliona je blizu te granice. Najčešća plata koju građani Srbije imaju iznosi svega 50.000 dinara, a većina ima platu blizu minimalnoj. Ovako veliki nivo korupcije direktno se negativno odražava na kvalitet života ljudi”, rekao je Lazović.

Dodao je da je u Srbiji već godinama na delu sistemska korupcija čiji je cilj da se izvuku milijarde iz budžeta.

“Vlast je u tome saučesnik i vrlo svesno ostavlja taj prostor za svoje podobne biznismene koji ga koriste”, zaključio je Radomir Lazović.

Srbija na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih i pala je za pet mesta na listi – na 101. poziciju, saopšteno je uz Transparentnosti Srbije.

U prethodne dve godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije 38, i nalazila se na 94, odnosno 96. mestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparensi Internešenel.

“Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja”, saopštila je Transparentnost Srbija.

Iz ove organizacije ocenjuju da je pad, posle decenijske stagnacije, očekivan u situaciji otvorenog kršenja brojnih antikorupcijskih preventivnih zakona.

Indeks Srbije je za sedam poena manji od svetskog proseka. Od zemalja regiona Bosna i Hercegovina je lošija, s indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom.

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?