Najveća pretnja evropskim integracijama Srbije je upravo Aleksandar Vučić, bez obzira kakvu odluku donese o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom po pitanju rata u Ukrajni.

Pokret Ne davimo Beograd se zalaže za usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom i to smo mnogo puta jasno isticali, ali hajde da sa evropskim standardima uskladimo i recimo odnos prema kriminalu, pa da najviši državni funkcioneri odgovaraju za veze sa organizovanim kriminalom ili bilo koju drugu oblast. To ni na koji način ne odgovara upravo Srpskoj naprednoj stranci, i Aleksandaru Vučiću i zato ne mogu oni biti partner u demokratizaciji zemlje ili sprovođenju evropskih vrednosti.

Godinama upozoravamo na to da Srbijom vlada hibridni autokratski režim koji je oteo naše institucije, devastirao pravosuđe, obesmislio vladavinu prava, napravio od Srbije društvo sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi i zemlju divljih deponija i otrovnog vazduha. Zato ne može Aleksandar Vučić biti partner u sprovođenju evropskih vrednosti, isto kao što nije neko ko radi u interesu građana Srbije u unutrašnjim pitanjima.

Evropska unija svog partnera u Srbiji treba da nađe u našim građanima koji traže da žive bolje, a ne u kriminalnom režimu koji je oteo našu državu. Pozivati Vučića da poštuje evropske vrednosti je u najmanju ruku smešno. Sve i da Srbija napravi korake u pravcu usklađivanja sa Evropskom unijom, to će biti zbog pritiska i to samo u onim oblastima gde postoje direktne pretnje po opstanak na vlasti autokratkog režima, kao što je spoljna politika. Interes građana Srbije jeste tešnje povezivanje i članstvo u Evropskoj uniji, ali prepreka tome je Aleksandar Vučić.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.