Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je danas da se zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nije pojavio na suđenju po tužbi tog pokreta za povredu časti, kao i da njegova odbrana „nije negirala optužbe za uvrede koje je Vesić 2019. godine na društvenim mrežama upućivao članovima tog pokreta i samom pokretu“.

Lazović je za agenciju Beta rekao da je odbrana to pokušala da opravda navodima da su predstavnici pokreta Ne davimo Beograd javne ličnosti koje su tada nameravale da uđu u politiku i ocenio da takvi navodi ne mogu da stoje na sudu.

Dodao je da je sledeće ročište zakazano za 3. novembar i da bi Vesić tada morao da se pojavi pred sudom i dade izjavu.

„Očekujemo da ćemo naplatiti štetu koju ovaj čovek prema nama lično snosi, ali sigurno mnogo važnije je da ćemo zaustaviti štetu koju ovaj čovek čini našem gradu“, rekao je Lazović novinarima ranije danas ispred Prvog osnovnog suda u Beogradu, pre nastavka suđenja.

On je objasnio da su u tužbi zahtevali odštetu od 600.000 dinara i naglasio da „to zapravo nije važno, već da tužbom žele da doprinesu da takva praksa prestane“.

„Sam iznos odštete je nešto što je prosto moralo da bude tu, ali ono što je važnije je da se ovakva praksa zaustavi i da se ljudi poput Gorana Vesića ne nalaze više na ovim odgovornim funkcijama“, istakao je Lazović.

Dobrica Veselinović iz tog pokreta precizirao je da je suđenje protiv Vesića pokrenuto zbog „brojnih uvreda koje je iznosio na njihov lični račun i na račun pokreta Ne davimo Beograd i Instituta za urbane politike“.

„On nas je optužio da smo proneverili veliku količinu novca, nazivao nas je pogrdnim imenima i to je uticalo kako na naš rad, tako i na naše neposredno okruženje“, kazao je Veselinović.

Dodao je da su zbog toga tražili zaštitu dostojanstva na sudu, uz ocenu da bi trebalo da pobede, jer su iznosili kritike različitih gradskih projekata i načina na koji se Beograd razvija i da nisu iznosili nikakve lične uvrede na račun Vesića, ili bilo koga drugog.

Pročitaj i ovo:

Podrška svedoku rasističkog ponašanja policije

Pokret "Ne davimo Beograd" osuđuje ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali. Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona.