Ako vlast neće da ispuni zahteve protesta, opozicija hoće. Tražimo raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora, odnosno podršku građana da smenimo vlasti i ispunimo sve zahteve. Blokada ove sednice skupštine trajaće dok ne dobijemo odgovor od Vučića.

Nakon tragičnih događaja u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u okolini Mladenovca, Srbija se našla u velikoj društveno-političkoj krizi. Umesto odlučnih koraka i promena koje bi vodile zaustavljanju nasilja u našem društvu, umesto ispunjavanja zahteva protesta “Srbija protiv nasilja” naprednjačka vlast se opredelila da nas ubeđuje da SISTEM NIJE ZAKAZAO i na taj način je dodatno produbila krizu u kojoj se svi kao društvo nalazimo.

S obzirom da je sada svima jasno da vlast ne želi da ispuni zahteve protesta, zahtevamo hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora kako bi opozicija, kao svoj prvi korak nakon smene naprednjačkog režima, ispunila sve zahteve građana.

Smatramo da su vanredni parlamentarni i beogradski izbori, koji bi bili održani do kraja ove godine, jedini način da kao društvo izađemo iz ove velike krize i zahtevamo hitan odgovor Aleksandra Vučića. S obzirom na ozbiljnost krize u kojoj se Srbija nalazi, organizatori protesta će blokirati ovu sednicu Narodne skupštine, dok ne dobijemo odgovor o raspisivanju izbora.

Na dnevnom redu ove sednice nalaze se važna pitanja, od rebalansa budžeta, preko zakona o obrazovanju, do bezbednosti saobraćaja, ali mi ne možemo da nastavimo kao da se ništa nije desilo, ne možemo da zaboravimo na 19 ubijenih i preko 20 ranjenih, niti na činjenicu da školska godina počinje bez ikakvih promena, sa strahom i neizvesnošću i za decu i roditeljie. Zato ćemo blokirati održavanje ove sednice Narodne skupštine, dok ne dobijemo jasan odgovor o održavanju parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja ove godine.

U svakom trenutku, vlast može da se opredeli za drugačiji put i da ponudi drugačiji izlak iz krize, a to je ispunjavanje zahteva protesta, odnosno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara.

Koliko su ovi zahtevi opravdani govori činjenica da su protesti “Srbija protiv nasilja” najmasovnija okupljanja koja su u Srbiji održana nakon petog oktobra. Sva relevantna istraživanja (CRTA) pokazuju da postoji velika podrška građana ispunjenju zahteva protesta, a ona je tolika da čak i 20% onih koji glasaju za SNS smatraju da se oni moraju ispuniti. Pored masovnosti građani su pokazali veliku upornost istrajavši sada već 4 meseca u inistiranju na ispunjenju zahteva i to u preko 30 gradova širom Srbije.

Naredni protest “Srbija protiv nasilja” biće održan u petak 8. septembra u 19 časova sa jednom važnom promenom, promenom mesta okupljanja. Iz tehničkih razloga građani će se okupiti ispred Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj, odakle ćemo se uputiti ispred TV Pink. Ova televizija, čije ukidanje na nacionalnim frekvencijama tražimo, ne samo da nije promenila svoju uređivačku politiku punu mržnje i nasilja, već je počinjanjem novog rijaliti programa, kao i novim uvredljivim spotovima protiv nepodobnih javnih ličnosti i opozicionih političara, nastavila širenje mržnje u našem društvu.

Ceo govor:

Pročitaj i ovo: