Prvi na izbornoj listi “Srbija protiv nasilja” Radomir Lazović zatražio je na panelu “Srbija: Demokratija na raskršću” u Strazburu da u Srbiju bude upućena misija Evropskog parlamenta zbog izbornih neregularnosti na održanim izborima u Srbiji. “Hajde da stanemo tome na put, pre nego što bude prekasno za Srbiju da se to promeni. Tražimo hitnu međunarodnu nezavisnu istragu od strane uglednih međunarodnih pravnih eksperata. Tražimo da se ta istraga bavi opsegom koji prevazilazi onaj koji je u izveštaju ODIHR-a i OEBS-a”, istakao je Lazović.

„Zahvaljujem se prijateljima građana Srbije jer je ovde objašnjeno da se ne trudimo da se kazne građani Srbije, niti da se njima napravi neka neprijatnost, već da se sankcioniše korumpirana vlast u kršenju zakona i krađi izbora. Rezolucija o kojoj danas razgovaramo je velika podrška za naš trud u Srbiji da demaskiramo izbornu krađu koja se desila i pravoi lice autoritarnog režima Aleksandra Vučića. Građani Srbije su se usprotivili tom režimu i na hiljade njih je izašlo na ulice. Ljudi su besni i tužni zbog onoga što se desilo u Srbiji“, rekao je Lazović.

Prema njegovim rečima, odmah nakon izbora je bilo jasno opoziciji da je došlo do izborne krađe, a sada je „celom svetu jasno da je došlo do krađe“.

Podsetio je da se opozicija obratila domaćim institucijama, ali da one nisu odgovorile u vezi sa žalbama opozicije o izbornim nepravilnostima.

„Uradili smo sve što smo mogili u srpskim institucijama. Zbog toga pozivamo na ad hok međunarodnu podršku i meni je drago što se to dešava. Ovakva rezolucija je nešto čemu smo se nadali. Zadovoljni smo što se u rezoluciji nabrajaju svi problemi na koji su ukazali domaći i međunarodni posmatrači na izborima“, istakao je Lazović.

On je naveo da izveštaji posmatrača pokazuju da je ujedinjena opozicija „ukradena pobeda u Beogradu“, kao i da je opozciia uprkos pristiscima, učešću Vučića u kampanji i kontroli nacionalnih medija, postigla najveći uspeh u protekloj deceniji ma izborima.

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta će u Strazburu glasati o rezoluciji kojom pozivaju na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

„Stvari u Srbiji idu naopako, i mi na to upozoravamo decenijama“, istakao je Lazović.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.