Kopredsednik Zeleno-levog fronta, Radomir Lazović izjavio je da svi kandidati na listama koalicije “Biramo” u svim opštinama i gradovima u kojima se ta koalicija kandidovala, imaju pravo da budu birani na listama na kojima su se kandidovali.

U izjavi za agenciju Beta, on je najavio da će koalicija „Biramo“ podneti žalbe Višem sudu u Beogradu jer tvrde da su sve liste u redu, bez obzira što pojedine opštinske izborne komisije tvrde suprotno.

„Koalicija Biramo suočena je sa opstrukcijama na svakom koraku izbornog procesa do sada, a kulminacija je odbijanje izbornih lista na Novom Beogradu i Voždovcu“, rekao je Lazović.

On je istakao da su sve predate liste kandidata valjane.

„Prema članu 3. stav 1. Zakona o lokalnim izborima kandidat na izbornoj listi u momentu predaje mora imati prebivalište na istoj opštini na kojoj je upisan u birački spisak i na kojoj ostvaruje biračko pravo. Ovo je slučaj sa svim našim kandidatima što je lako i jednostavno proverivo“, naveo je on

Dodao je da je cilj nedavno usvojenog Zakona o jedinstvenom biračkim spisku bio da se onemogući glasanje licima koja su menjala prebivalište u prethodnih 11 meseci na novom mestu prebivališta i na taj način smanji mogućnost migracije birača radi prekrajanja izborne volje građana.

„Tumačenje zbog kog su odbijene pojedine liste koalicije Biramo, pored toga što nije zakonski osnovano, uskraćuje ustavno pravo ljudima da se kandiduju na izborima, jer u trenutku predaje liste, ne postoji drugi osnov za njihovo kandidovanje osim upisa u birački spisak. Promene prebivališta moraju pratiti izmene u biračkom spisku, a ovo je i uslov kako bi se zaustavile migracije birača koje su obeležile decembarske izbore“, rekao je Lazović.

Napomenuo je i da je proces prikupljanja potpisa obeležio izuzetno mali broj notara i opštinskih overitelja koji su bili spremni da izađu na teren, uprkos zakonskoj obavezi da se odazovu na poziv učesnika izbora.

„Dogovoreni termini su menjani, skraćivani i otkazivani, pa su naši aktivisti u više navrata morali protestima i blokadama opština da nateraju overitelje da ispune svoju zakonsku obavezu. Sa istim problemom suočile su se i druge opozicione izborne liste. Uprkos tome, zbog velike podrške građana prikupljen je ogroman broj potpisa, preko 13.000“, izjavio je Lazović.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.