Kampanja prikupljanja potpisa za registrovanje stranke je jako naporna i opsežna operacija koja ima i velike troškove, od 30 do 50 hiljada evra. Troškove ćemo delom finansirati od sredstava koje inače imamo iz javnih sredstava za funkcionisanje organizacije, a većim delom od donacija članstva – kaže za Danas Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, odgovarajući na pitanje ko finansira transformaciju ovog pokreta u stranku koja će se zvati Zeleno-levi front.

Kako kaže, očekuje se da se ceo proces završi do početka jeseni ove godine, odnosno kraja leta.

– Partija će biti organizovana na sličan način kako to rade nama bliske evropske partije zelenih, imaće kopredsednika i kopredsednicu, zatim teritorijalnu zastupljenost, autonomne ogranke mladih, žena, LGBTI osoba i starijih. Detalji se još uvek uređuju, a sve mora da bude usvojeno na kongresu – kaže sagovornik Danasa.

Ne davimo Beograd, ističe dalje, širi svoje delovanje na teritoriju cele Srbije i kao deo tog procesa promeniće ime u Zeleno-levi front.

– Cilj nam je da u celoj Srbiji delujemo na istim osnovama na kojima smo postali najača opoziciona grupa u Beogradu koja je osvojila 100 hiljada glasova na prethodnim izborima. Ono po čemu smo poznati već osam godina od kada postojimo je bespoštedna borba za bolje uslove života svih građana, plate od kojih može dostojanstveno da se živi, očuvanje životne sredine, kvalitetno obrazovanje i zdravstveni sistem, kao i borba za građanska prava, toleranciju i ljudska prava koja su ustavom garantovana svim građanima – kaže Lazović.

U sklopu prerastanja u partiju otvorene su kancelarije u Nišu, Somboru i Užicu, a uskoro se očekuje i u Smederevu, Pančevu, Novom Sadu i drugim gradovima, dok su odbori već formirani u još desetak gradova.

– Treba istaći i da smo potpisali memorandume o saradnji sa dugogodišnjim partnerima iz autentičnih lokalnih organizacija poput Inicijative za Požegu, Izbora za našu opštinu, Kritičnom masom iz Kule, a očekuje se da ćemo do polovine aprila ozvaničiti saradnju sa još pet lokalnih organizacija, kao što je Lokalni front iz Valjeva. Ovo je osnova od koje krećemo u prikupljanje 10 hiljada potpisa – ističe on.

S obzirom da je u prošlosti bilo jako puno manipulacija sa strankama koje su se nazivale Zelenim, napominje Lazović, odlučili su se da prođu ceo proces formiranja partije od početka.

– SNS je čak pokrenuo i svoje lažne Zelene, a političari iz prethodne vlasti preuzimali su, pa čak i kupovali stranke, zatim im menjali imena i tako sebi pravili svoje nove stranke, kada napuste one sa čijeg čela budu smenjeni. Zato mi ovaj proces radimo kako treba, potpuno otvoreno, od početka. Sakupićemo potpise, što je jedna jako velika i teška operacija zbog toga što svaki potpis mora biti overen kod notara, ali je to i neka vrsta vraćanja poverenja da se radi o pravoj, jedinstvenoj podršci građana koju imamo – podseča sagovornik Danasa.