Povodom brutalne zloupotrebe Skupštine, a na inicijativu Zeleno-levog poslaničkog kluba održan je sastanak opozicionih poslaničkih klubova. Sastanku su se odazvale sve opozicione grupe, a posle sastanka Radomir Lazović iz pokreta “Ne davimo Beograd” rekao je za portal N1 da je optimista i da se nada novom talasu saradnje opozicionih poslaničkih klubova u Skupštini.

„Moramo da se izborimo sa apsolutnom zloupotrebom koju vrši Srpska napredna stranka. Drago mi je da su se sve poslaničke grupe odazvale na poziv za sastanak i složili smo se da rad parlamenta treba da izgleda mnogo drugačije“, izjavio je Lazović i najavio naredni sastanak na kome bi trebalo da se govori o konkretnim rešenjima i koracima.

„Mi se sa desničarskim partijama ne slažemo oko pravca u kom treba da ide Srbija, a i oštri smo kritičari jedni prema drugima, međutim, slažemo da Skupština mora raditi po zakonu, a ne u službi Aleksandra Vučića“, rekao je naš sagovornik.

Lazović kaže za portal N1 da će Ne davimo Beograd narednih dana ukazivati i na međunarodnom nivou na to kako funkcioniše Skupština. Planiran je sastanak sa potpredsednicom nemačkog parlamenta – Budnestaga Ajdan Ozoguz, zatim sa specijalnim izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, kao i sa delegacijom francuskog Senata.

Lazović ističe da je zasedanje počelo 1. marta, a da ni jedna sednica nije održana do danas, što je „samo ilustracija zloupotrebe koju SNS sprovodi“.
„Kada njima odgovara onda se sednice sazivaju i u roku manjem od 24 sata, što je protivzakonito, a kada im ne odgovara, onda može i mesec dana da se ništa ne dešava. Nijedna sednica do sada nije održana u nekom redovonom stanju i važećim pravilima“, ukazao je Lazović.

SNS sprovodi apsolutnu kontrolu parlamenta tako da opozicija ne može na dnevni red da stavi nijedan predlog zakona, dok su sve inicijative blokirane a rad skupštinskih odbora je pod potpunom kontrolom, tako da se ne mogu organizovati javna slušanja ni o jednom pitanju koje ne odgovara vlastima.

„Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, pravo na repliku se ne dozvoljava, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju. Vlast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države“, smatra Lazović.

On tvrdi da rad srpskog parlamenta nije posebno drugačiji od drugih oblasti koje zloupotrebljava Srpska napredna stranka bilo da se radi o o gušenju medijskih sloboda, nepoštovanje vladavine prava ili loših izbornih uslove.

„Ovo prepoznaju i Evropski parlament i Evropska komisija i Stejt department u svojim izveštajima. Međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, već u hibridni režim na putu ka autokratiji, što govore mnoge međunarodne organizacije“, zaključuje Lazović.

Pročitaj i ovo: