Povodom izjava Aleksandra Vučića posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, da je “situacija za Srbiju užasno teška, gotovo nemoguća”, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd je poručio:
“Odgovorni državnici ne kukaju i ne prenemažu se, već nude rešenja, a ukoliko ih Vučić nema, neka se povuče i snosi odgovornost za politiku koju je vodio i koja nas je dovela do toga da nemamo opcija kada je snabdevanje energentima u pitanju.“

U prethodnoj deceniji otkad je na vlasti, SNS ne samo da nije pokušao da nađe rešenje za potpunu zavisnost od Rusije, već smo pored snabdevanja, ruskim kompanijama prepustili i vlasništvo nad nalazištima, gasovodima, infrastrukturom i skladištima, tako da je Vučićev režim sasvim svesno srljao u ove probleme.

Naš pokret zalaže se za jasnije strateško opredeljenje Srbije ka Evropskoj uniji, ali ne samo u spoljnoj politici već i u drugim oblastima gde je situacija još teža, pa ne vidimo Vučića da ga to nešto specijalno pogađa. Ne vidimo ga da govori o povezanosti sa kriminalom, jer su njegovi kumovi i porodica u direktnoj vezi sa kriminalnim klanovima. Ne vidimo da kuka o tome što je cela Srbija kao deponija, što je takođe teška i komplikovana situacija. On se ovako prenemaže samo kad je njegova lična pozicija dovedena u pitanje i ni na koji način mu ne treba pomagati u tome. Interes građana Srbije je mnogo drugačiji od njegovog interesa i pre svega se ogleda u tome da Vučić odmah treba da ode sa vlasti, a Srbija se približi EU.

Mi smo u prethodnom periodu održali smo sastanke sa velikim brojem međunarodnih zvaničnika. Razgovarali smo sa Manuelom Saracinom, specijalnim predstavnikom nemačke vlade za zapadni Balkan, Josipom Juratovićem, predsednikom odbora za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu, ambasadorima Francuske, Italije, Belgije, zatim sa velikom grupom prestavnika bundestaga i svima smo izneli naš stav da bez obzira da li će Srbija uvesti restriktivne mere Putinovoj vlasti, Vučić ostaje glavna prepreka evropskim integracijama, demokratiji i dostojanstvenom životu građana Srbije.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.