Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Radomir Lazović izjavio je danas da se devet meseci od podnošenja Narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koju je potpisalo više od 38.000 građana, ne zna gde se ta inicijativa nalazi nakon što je, u maju prošle godine, primljena na pisarnici Skupštine Srbije.

Lazović, koji je i jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd, je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da Zeleno-levi klub zahteva formiranje specijalne komisije u parlamentu koja bi utvrdila gde se narodna icijativa nalazi, kao i da će biti podnete krivične prijave protiv odgovornih za njeno skrivanje.

“Ima li išta prirodnije, išta normalnije nego da se građanima odgovori tako što bi se u Narodnoj skupštini organizovala debata na kojoj bi se dalo viđenje situacije sa predlogom koji je dat. Devet meseci posle predaje narodne inicijative mi zapravo ne znamo gde se ona nalazi. Ona je sklonjena iz procedure, neko je svesno i namerno to odlučio”, kazao je Lazović.
Dodao je da se više puta u toku prošle godine pismeno obraćao predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću, sa pitanjem gde se narodna inicijativa nalazi, ali da nikada nije dobio odgovor. Lazović je rekao je i da je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u oktobru prošle godine dobio odgovor da njima “nikada nije podnet zahtev da se izvrši provera liste potpisnika” narodne inicijative, što je trebalo da bude prvi korak nakon njenog prijema u skupštinsku proceduru.

On je kazao da je predsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Zarić Kovačević u decembru prošle godine potvrdila da narodna inicijativa nije dostavljena tom Odboru.

Lazović je dodao da zbog toga Zeleno-levi klub predlaže formiranje specijalne komisije koja bi bila sastavljena od predstavnika svake poslaničke grupe u parlamentu i tri predstavnika organizatora prikupljanja potpisa, koja bi utvrdila sta se desilo sa Narodnom inicijativom o zabrani iskopavanja litijuma bora.

“Više nije dovoljno da se ona nađe na dnevnom redu, već da utvrdimo ko je za to odgovoran. Sledeći korak je pokretanje krivične prijave koje su kolege iz Ne davimo Beograd pripremile, i koju ćemo podneti. Ne sme se igrati sa voljom građana, i ima neko da odogovara za ovo što ste uraditi”, istakao je Lazović.

Poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić je rekla da je, da se postupalo kako je predviđeno zakonom, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo trebao da u roku od 30 dana nakon predaje proveri potpise narodne inicijative, i da se ona nađe na dnevnom redu prve naredne redovne sednice parlamenta.

“Na ovaj način predsednik parlamenta je sprečio građane da ispune svoje ustavno ovlašćenje”, rekla je Jerinić i dodala da Srpska napredna stranka (SNS) preko 38.000 građana Srbije koji su potpisali narodnu inicijativu tretira “kao opoziciju i kao svoje političke neprijatelje”.

Kazala je i da je po Ustavu i po Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, narodna inicijativa koja je primljena na pisarnici Skupštine Srbije morala da “uđe u proceduru koji predvidja vrlo jasne rokove”.

Jerinić je isključila “mogućnost greške” i navela da smatra da je “neko od političara naredio da se ta inicijativa skloni”.

Ceo govor:

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.