Poštovani građani, 

Da se podsetimo, danas je, između ostalog, na dnevnom redu izbor istaknutih pravnika za članove Visokog saveta tužilaštva i sudstva. Ustavnim reformama, protiv kojih smo bili snažno protiv, i protiv kojih smo jedini vodili zvaničnu referendumsku kampanju, SNS je napravio novu manipulaciju i produbio partijsku kontrolu pravosuđa. 

Danas se ovde ubiše da nam objasne suprotno. Kažu, ovim reformama odrekli su se uticaja na pravosuđe. Kažu sudovi i tužilaštva će napokon raditi slobodno. Kažu mnoge druge stvari ali dajte da vidimo šta je suština. 

Građani, jel znate ko će na kraju doneti odluku o izboru istaknutih pravnika za članove Visokog saveta tužilaštva i sudstva… Jel znate? Neće Narodna skupština. Mi ćemo ovde da glasamo, ali ako ne bude  dvotrećinske većine, kao što neće biti, jer niko iz opozicije nije lud da ovo podrži, desiće se ono na šta smo sve vreme upozoravali. Odluku će doneti Vladimir Orlić, Zagorka Dolovac i Zoran Pašalić. 

Iza svih tih objašnjenja koja ceo dan slušamo i iza ubeđivanja da se SNS odriče kontrole pravosuđa, na kraju dođosmo do toga da u stvari predstavnike u savetima bira niko drugi do Orlić, Dolovac i Zoran Pašalić. 

Ali dokle smo mi kao društvo stigli, kada nam se SNS bavi pravosudnom reformom i zamislite šta kažu… oni će da smanje partijski uticaj na sudstvo i tužilaštvo. Pa da nije tog, ne uticaja, nego apsolutne kontrole i zloupotrebe, pa najviši državni vrh bi vam bio u zatvoru. 

Veze SNS-a sa kriminalom dosežu dotle da su brutalne ubice poput Veljka Belivuka bile u službi Srpske napredne stranke, o čemu sami govore kad se glože među sobom. Možete da se bunite koliko god hoćete, ali o ovome postoje dokazi do kojih je došao Evropol. Ne možete više to da sakrijete, možete da se derete, da dobacujete, da nam u vašim novinama pravite naslovne strane, ali vaše veze sa organizovanim kriminalom ne možete da sakrijete. 

Ali nije Srbija samo u pravosuđu dotakla dno kace. Dokle smo mi kao društvo stigli pod vlašću SNS-a zapitajmo se kada nam Željko Mitrović proizvodi oružje za vojsku. Ej patriote, biće da ste pre novčane patriote. Volite Teslu, Cvijića ili Milutina Milankovića, ali samo zato što se nalaze na novčanicama koje završavaju u vašim džepovima nakon ovih poslova sa Mitrovićem i sličnima… PINK vam je dobavljač oružja za vojsku! Da ponovim još jednom neka odzvanja ovim svodovima dokle ste nas doveli. 

Dokle smo mi kao društvo stigli kada nam jedan ministar, Aleksandar Vulin, za potrebe Putinovog režima prisluškuje ruske opozicionare, a drugi, Nebojša Stefanović, sa ocem namešta dilove i prodaje oružje Krušika. 

Dokle smo mi kao društvo stigli kada nam se u osnovnim školama pojavljuje pred decom Kristijan Golubović. I zaista kada vidite ko nam je sve u državi ministar, onda ovo stvarno ispada pozitivan primer u izvrnutom svetu Srpske napredne stranke. 

Danas govorimo i o Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. O javnim nabavkama govore oni, čiji je gradonačelnik Aleksandar Šapić upravo priznao da je njegov šef kabineta nudio nameštanje tendera za javni prevoz Kenktkartu. Ubeđuje nas Šapić, javno, kako je nameštanje tendera dobro za građane i u javnom interesu. Ej, pa vi ste se totalno pogubili, pa vi više ne možete ni da prepoznate šta je zakon, šta je kršenje zakona, šta je javni interes. Isti taj Šapić, uprkos upozorenjima sa svih strana, uporno pokušava da izbuši Savski nasip, iako je zakonom zabranjeno izvoditi bilo kakve radove na nasipu. Čovek će nas sve potopiti zbog svoje bahatosti, ali čak ni tu ne bi bio prvi, setite se poplava 2014. godine kada su Miroslav Čučković i Siniša Mali upravljali odbranom Obrenovca i Beograda. 

Reformom pravosuđa se bavi Srpska napredna stranka, a najbolji primer ko govori o pravosuđu je ministar Siniša Mali, čovek sa 24 stana u Bugarskoj, čovek za koga je predsednik republike priznao da je rušio u Savamali.  A tu je i: 

  • otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osuđen, 
  • nameštanje privatizacije proizvođača vagona “Bratstvo” svom ocu, 
  • kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, 

A isto kao i Šapić, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, kao i plagiranje doktorata. A zaista ste doktori i vrhunski stručnjaci za prevare, kriminal, korupciju i nasilje … ali nemojte, molim vas nemojte nam vređati intelicenciju i govoriti o slobodnom pravosuđu.

Dakle, da zaključim, da se stvarno misli sa pravosudnim reformama i slobodom za pravosuđe, najviši državni vrh bi se našao iza rešetaka i zato nikoga niste prevarili sa ovim promenama koje predlažete. 

 

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.