Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović ocenio je da je današnjim raspravama u nemačkom Bundestagu i Evropskom parlamentu o nedavnim izborima u Srbiji, ostvaren “ozbiljan pomak i uspeh na međunarodnom planu” kako bi bila razrešena politička kriza u Srbiji i “poništeni pokradeni izbori”.

Lazović je u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta ocenio da je opozicija oko liste Srbija protiv nasilja „uhvatila Aleksandra Vučića u krađi“ što kako je dodao, sad ceo svet vidi.

„Nemački Bundestag ocenio je da su izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od države i pozvao je na ponavljanje beogradskih izbora. Takođe, zatražena je nezavisna istraga, a od Evropske komisije zahtevano je da se jasno imenuju nedostaci demokratije u Srbiji i preispita odnos sa vlastima Srbije“, naveo je Lazović.

Dodao je da je u Evropskom parlamentu održana rasprava na kojoj je po njegovim rečima, većina evroposlanika koji su učestvovali u raspravi izrazila stav da izbori u Srbiji nisu bili fer i zatražili da se „promeni odnos EU prema autokratskim vlastima u Srbiji“.

„Čak ni Vladimir Bilčik nije branio Vučića već je podržao nalaze posmatrača ODIHR-a i drugih međunarodnih posmatrača koji su veoma eksplicitno govorili o svemu što su videli na izborima, i o kupovini glasova, i o pritiscima na birače, velikom inženjeringu sa biračkim spiskom i dovoženjem birača čak iz drugih država da glasaju na beogradskim izborima“, naveo je Lazović. Izrazio je zadovoljstvo što su tokom rasprava u Bundestagu i EP predstavnici Zelenih, kao sestrinskih organizacija Zeleno-levog fronta, bili „potpuno otvoreni i jasni, rekavši da ništa slično nisu videli iako se godinama bave posmatranjem izbora“ i što su „podržali građane Srbije koji su na protestima izrazili nezadovoljstvo i pozvali na odlučnu reakciju EP, međunarodnu istragu i poništavanje nameštenih izbora“.

„Takođe istaknuto je da su napadi Ane Brnabić i Aleksandra Vučića na posmatrače nešto što je neprihvatljivo, a za nas je važno da međunarodna zajednica na ovaj način vidi kako se režim odnosi prema svima onima koji se usude da ih kritikuju, pa makar to bili i nezavisni evropski posmatrači“, dodao je Lazović.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.