Ukoliko želimo da budemo član Evropske unije, onda bi sa njom trebalo da usaglasimo spoljnu politiku, izjavio je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd i upozorio da bi bilo štetno i loše da Srbija skrene sa zacrtanog evropskog puta.

On je najavio i da će Ne davimo Beograd i koalicija Moramo tražiti da učestvuju u svim stvarima koje se budu dešavale po pitanju Kosova, zato što je opoziciona kontrola onoga što vlast radi najnormalnija moguća stvar.

„Zaista ne znamo o čemu oni pregovaraju kada se govori o Kosovu, a želimo da znamo sve te stvari i da ovde otvorimo diskusiju o tome, a ne da nam se Vučić predstavlja kao pobednik svaki put kada izađe iz zemlje i vrati se ovde sa neverovatnim pričama“, naglasio je Lazović.

On misli da je glavna igra koja se sada u Srbiji dešava kupovina vremena, što se, kako tvrdi, može videti i na nivou beogradskih izbora, „odnosno toga da se traži saveznik, i nađen je, u Draganu Đilasu“, da bi se zabašurila cela ova situacija i sa tim izborima i sa stanjem u zemlji.

“Osim toga, još nema ni naznake kada će biti konstituisan parlament. Kada i bude konstituisan, onda imamo 90 dana za pravljenje vlade, a do oktobra svet će se promeniti, dok će u međuvremenu sve završavati jedan čovek”, ukazao je Lazović.

Upitan o nedavno objavljenom dokumentu evropskih obaveštajnih službi, u kojem se Đilasu pripisuje zakulisna saradnja sa Vučićem, on je odgovorio da nije video taj dokument i da ne zna ni da li je verodostojan.

“Ono što znam jeste da je zaista došlo do promene ponašanja i Vučića i Đilasa, nakon onog sastanka koji se desio, i da jedan drugome više ne govore sve te grozne stvari koje su govorili, nego su odjednom obojica gospoda. Ovaj je gospodin predsednik, a ovaj je gospodin Đilas”, primetio je Lazović.

Uprkos tome, on nije siguran da su odnosi u opoziciji danas nešto posebno lošiji u odnosu na vreme pre izbora i objašnjava da su na sceni dva pravca razmišljanja.

Jedan je da treba razgovarati sa Vučićem i “ponuditi mu neku vrstu opcije, kako je rekao Đilas, da se smanje tenzije i slično”, protumačio je Lazović, koji misli da je to štetno, dok “oni misle da je to dobra ideja”.

“Ne bih, međutim, rekao da to izaziva neke tektonske poremećaje. Ukoliko se ova grupacija oko Stranke slobode i pravde i odluči za neku vrstu saradnje sa Vučićem, mislim da je to legitimno, ali je onda u redu da nam to svima kaže i da to kaže svojim glasačima”, izjavio je Lazović.

Lazović je naglasao da što se njih tiče, stav je da nema nikakve saradnje sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

“Ja bih ostao pri tome, mislim da to ne treba da se menja. Onaj ko misli da treba, neka to objašnjava i neka za to snosi odgovornost”, naglasio je on i poručio da je za njega to najvažnija stvar.

Lazović je potvrdio da će koalicija Moramo u Skuštini sarađivati sa svima sa kojima je moguće isposlovati bolji položaj opozicije, ali je negirao pregovore sa drugim opozicionim strankama o koalicionom nastupu, već da je reč o tehničkoj saradnji.

Kako je istakao, valjda je normalno da opozicione organizacije razgovaraju kako najbolje da iskoriste institucionalnu borbu za to da ova država bude bolja.

On je najavio da će koalicija Moramo u parlamentu i gradskoj skupštini izlaziti sa inicijativama i predlozima i za njih tražiti podršku drugih opozicionih organizacija, ali da će biti i otvorena za istu takvu vrstu saradnje.

Lazović je rekao da će njegova koalicija podržati i proevropske zakone koje bude predlagala vlast, ako su oni dobri, ali da, za razliku od SSP, ne očekuje da vlast zauzvrat podrži i predloge opozicije, jer bi to moglo da najavi neku saradnju sa SNS.

“Razvlašćivanje SNS je moguće na izborima, ali i u institucijama sistema. Pošto nismo uspeli Vučića da razvlastimo na izborima, spremni smo da ga razvlašćujemo na ovaj drugi način, a ulazak opozicije u parlament je dobar način za to”, zaključio je Lazović.

“Ako želimo u EU, moramo da usaglasimo spoljnu politiku sa njom”

“Ukoliko ne želimo u EU, i to je legitimno, Srbija ima pravo i to da uradi, ali hajde da se o tome izjasnimo, da u parlamentu o tome raspravljamo”, poručio je Lazović u FoNetovom serijalu Kvaka 23.

Napominjući da se Srbija nalazi u situaciji u kojoj su joj izbori veoma suženi, on je ocenio da je upravo u najboljem interesu građana da se uskladimo sa EU, ali da je “ono što odgovara Aleksandru Vučiću i eliti nešto drugo”.

Lazović bi, zato, “sugerisao da se na te njihove dramatizacije, kuknjave i plač kada treba da donesu neku odluku ne gleda kao na odluku Srbije, jer ti ljudi ne rade u našem interesu”.

Kako je predočio, za njih su teme da li će ostati na vlasti i njihovi lični dogovori i interesi, a ne kakve će posledice Srbija imati i to je ono što treba razobličiti da bi ova zemlja uopšte imala ikakvu politiku.

Upitan da li bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama Rusiji, on je odgovorio da bi “sa našim partnerima trebalo da vidimo šta je najbolje za nas” i potvrdio da je polarizacija zbog rata u Ukrajini ogromna.

“Ona je često i loša, ali je pitanje koji su naši izbori u svemu tome. Oni su suženi i oni bi, po meni, trebalo da budu u skladu sa onim što imaju zemlje EU”, naglasio je Lazović.

Treba videti da li sankcije i na koji način mogu da se promene tako da nama to odgovara, objasnio je on i istakao da usklađivanje “ne znači samo raditi sve po diktatu, već videti u dogovoru sa partnerima kako i šta mi tu možemo da napravimo”.

Na pitanje da li bi Ne davimo Beograd podržao eventualnu Vučićevu odluku o uvođenju sankcija, Lazović je uzvratio da je to “dilema za nas koji u Vučiću vide glavnu prepreku na putu Srbije prema EU ili prema bilo čemu dobrom ovoj zemlji”.

On misli da treba podržati dobre stvari, ali ako te dobre stvari radi čovek koji će ih iskoristiti da bi ostao na vlasti, onda ima problem s tim.

“Videćemo da li ćemo to podržati. Naš je interes da EU i SAD ne predstavljaju Vučića kao nosioca evropskih vrednosti ili demokratizacije samo zato što je uskladio jednu stvar sa spoljnom politikom”, rekao je Lazović.

Kako je obrazložio, važno je i da insistiramo na unutrašnjim standardima na koje smo se obavezali na putu prema EU – borbi protiv organizovanog kriminala, slobodi medija, smanjenju nejednakosti i sličnim stvarima koje nas pogađaju u svakodnevnom životu.

Na opasku da bi Vučić, po pitanju uvođenja sankcija, mogao da pokuša i da podeli odgovornost sa ostalim akterima na političkoj sceni, on je odgovorio da bi trebalo biti pametan i izbeći zloupotrebe, uveren da aktuelni šef države neće Srbiju izvući iz ove teške situacije.

Ocenjujući da se vlast igra narativom da smo mi nešto jako posebni i specijalni, Lazović je upitao zašto bi Srbija bila drugačija od bilo koje države koja se snalazi u ovom podeljenom svetu i konstatovao da se Vučić u inostranstvu drugačije ponaša i šalje drugačije poruke.

Upitan da li veruje Vučiću kada kaže da je članstvo Srbije u EU strateški cilj, on je odgovorio “apsolutno ne”, napominjući da je to pitanje postavljeno “pogrešnom čoveku”, jer Vučiću ništa ne veruje.

Prema Lazovićevom viđenju, tragedija jeste što je Vučić toliko zavladao našom javnom scenom da se ljudima zaista predstavlja kao neko ko nas vodi u EU.

Kako je ocenio, kvaka je, međutim, u tome što on na tom planu ništa konkretno ne radi, sem što onda ljudima predstavilja da je EU kriva što mi nismo tamo.

Lazović smatra i da ono što se ovde dešavalo sa ruskom stranom nije uobičajeno i podseća da niko od stranih predsednika ili premijera nije posećivao fudbalske utakmice, poput Vladimira Putina, niti dolazio na mitinge neke partije.

“Mi smo vrlo kritikikovali Angelu Merkel koja se ovde pojavljivala kad god je Vučiću trebalo. Kritikujemo i Putina koji je to radio. To ne radite u zemlji koja sebe smatra nezavisnom. To je direktan uticaj”, poručio je Lazović.

Originalni naslov: Lazović: Ostajemo pri tome da nema saradnje sa SNS i SPS, samo sa opozicijom

Izvor: https://nova.rs/vesti/politika/lazovic-ostajemo-pri-tome-da-nema-saradnje-sa-sns-i-sps-samo-sa-opozicijom/

Pročitaj i ovo:

Podrška svedoku rasističkog ponašanja policije

Pokret "Ne davimo Beograd" osuđuje ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali. Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona.