Najvažnije posmatračke misije, predstavnici ODIHR-a, Saveta Evrope, Evropskog parlamenta, ceo svet je video izbornu krađu i sada je pitanje modaliteta kako doći do promena – prenosi za Danas Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi Srbija protiv nasilja na republičkim izborima u decembru prošle godine, utiske i sadržaje razgovora koje je imao juče i danas sa predstavnicima EU. sa preko 200 obraćanja u ovom sazivu, a naša poslanička grupa je u prve tri po prosečnom broju obraćanja u odnosu na broj narodnih poslanika.

Finalni izveštaj o decembraskim izborima ODIHR-a, čije objavljivanje se očekuje sutra, najverovatnije se neće mnogo razlikovati od preliminarnog, a njegova suština je konstatovanje izborne krađe od strane režima Aleksandra Vučića – ističe Lazovic.

Takođe, sagovornik Danasa napominje da ukoliko Aleksandar Vučič odbije da u potpunosti primeni preporuke iz izveštaja ODIHR u susret novim izborima, predstavnicima opozicije koji se sastaju sa zvaničnicima EU, rečeno je da će to za predstavnike EU značiti odstupanje od evropskih integracija, odnosno da nema otvaranja novih poglavlja, kao i da se zamrzavaju investicioni projekti Evropske Unije u Srbiji.

– Imali smo sastanke sa visokim zvaničnicima Evropske unije, u EEAS, zatim iz Evropske komisije i sa drugim predstavnicima. Videli smo da su oni potpuno svesni i da su upoznati sa razmerama prevare koja se u Srbiji desila. Komisija i sve druge ključne institucije čini se da su duboko upoznate sa ovom situacijom, a ODIHR koji će sutra biti objavljen, nakon onog preliminarnog, a koji je jako dobro istakao probleme koje imamo, biće najverovatnije sličan – kaže Radomir Lazović.

Sagovornik Danasa ponavlja da u EU veoma dobro znaju koliko je situacija loša.

– Proces istrage što se njih tiče već je počeo, jer su posmatrači ODIHR-a, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta već uradili temeljan posao – kaže Lazović.

Njima su te informacije predočene u onom obliku u kojem i mi kao srpska opozicija smatra da su se stvari desile, dodaje.

– Pored svih prevara koje su se dogodile na prethodnim izborima a koje su već ušle u izveštaj ODIHR, sada imamo jedan ključni koji se odnosi na menjanje izbornog spiska. To je nešto na šta smo skretali posebnu pažnju – ističe kopredsednik ZLF.

Kako dodaje, dobili su informacije da odbijanje promena koje ODIHR traži i onoga što EU traži, znači da Srbija ne ide u pravcu evropskih integracija i otvaranju poglavlja.

– Dakle, to bi značilo zaustavljanje evropskih integracija i investicionih planova koji su vezani za integracije – napominje naš sagovornik.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.