Poslanici u Skupštini Srbije započeli su danas raspravu o Predlogu budžeta za 2024. godinu, kao i o setu medijskih zakona, koje je nedavno predložila Vlada. Na dnevnom redu se nalazi ukupno 60 tačaka, a narodni poslanici su kompletan materijal kao i informaciju kada se sednica održava dobili tek u nedelju, odnosno samo 24 sata pre početka sednice.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, poručio je da njegova poslanička grupa ima tačno šest sekundi da odgovori na predlog zakona.

“Nisam mislio da pričam o Kosovu jer je sednica posvećena budžetu, ali mi smo podneli zahtev da bude sednice nakon Banjske. Pa što ste pobegli od toga? Nema odgovara. Toliko o dramatičnim nastupima sa podignutim prstom. Niko ne zna šta Vučić radi sa Kosovom, ginu ljudi, gube živote, dajte da vidimo šta se radi. Naterali ste da nas da biramo od 60 tema šta da pričamo. Mi imamo tačno 6 sekundi da pričamo o svakoj od tačaka. Najveća opoziciona grupa ima 20 sekundi po jednoj tački, to je slika SNS. Slika SNS je Orlić koji na sitno pokušava da ubaci komentar, da o ne nešto kaže, da poruči neku strelicu zla. U pravu je Zelenović da pojma nemate. Veze nemate, po sili vladate. Pogledajte kako izgleda predstavljanje budžeta. Realnost ljudi je sumorna. Da li više verujete ovim ljudima u odelima ili svojim novčanicima?”, rekao je Lazović.

Lazović se obratio vladajućim poslanicima i ministrima: “Vidi se kako izgledate, koja vina pijete, kojim automobilima se vozite. Sa tim platama koje imate, to ne možete. Objasnite nam kako, pokažite nam matematiku. Ekonomska nejednakost je ogromna, pa nemojte da vređate inteligenciju. Ovo je posrnuće o kojem samo vi možete da pričate”, kazao je Lazović.

Pored toga, naglasio je da novim medijskim zakonima planira uvođenje medijskom mraka u Srbiji. “Zakon o javnom informisanju i medijima napravljen je da se u Srbiji uvede medijski mrak, što ova vlast priželjkuje sve vreme. Omogućava se državnom Telekomu da postane centar buduće državne medijsko-propagandne mašinerije. To ste radili i ranije, ali sada ste to ozvaničili. Od Evropskog Parlamenta, preko Evropske komisije, Saveta Evrope, OEBS-a Odira, svima je jasno šta radite sa medijima. Sve opozicione grupe podnele su amandmane kako bi sporni čalnovi zakona brisali. Nedopustivo je da Srbija donosi zakone koji nas udaljavaju od EU. Molim institucije EU da se obrate i kažu šta se dešava ovde”, naveo je on.

Poslušajte ceo govor:

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.