Poslanik Zeleno levog kluba Radomir Lazović izjavio je na sednici Skupštine Srbije da bi Anketni odbor tebalo da utvrdi okolnosti koje su dovele do dve tragedije koje su potresle Srbiju i u kojima je poginulo 18, a povređeno dvadesetoro građana, uglavnom mladih i dece.

Anketni odbor trebalo bi da odgovori na pitanja na koja premijerka Ana Brnabić nije želela da odgovori tvrdeći odmah nakon zločina da „sistem nije zakazao“ da ništa neće da se promeni i da će vlast nastaviti da, kako je rekao, „širi mržnju sa Pinka i Hepija.“

Lazović je istakao da Anketni odbor Skupštine treba da ispita bezbednosne okolnosti koje su dovele do zločina, dostupnost oružja i šta je Srbija uradila da oružja bude manje.

Kaže da ga zabrinjava što u strategijama ne postoje informacije koliko uopšte ima nelegalnog oružja u Srbiji.

„Druga stvar koju treba da ispita ovaj odbor je doprinos medija sa nacionalnom frekvencijom i šta se dešava kada su deca kontinuirano izložena nasilju koje dolazi sa nacionalnih frekevencija“, rekao je Lazović i ponovio da vlast do sada ništa nije uradila da to nasilje na televizijama spreči.

Treća uloga Anketnog odbora je da ispita stanje u obrazovnom sistemu odnosno položaj prosvetnih radnika, koji bi, kako je rekao poslanik, trebalo da imaju veću podršku jer rade „najvažniji posao u društvu“, a četvrto je delovanje nadležnih institucija pre i posle ovih tragedija.

„Rad Anketnog odbora je ograničen, u njemu treba da učestvuju sve poslaničke grupe, da ga vodi predstavnik opozicije, i ima rok od 30 dana da ispita činjenice i predloži izveštaj“, objasnio je Lazović na sednici parlamenta.

On je dodao da je društvu nakon izjava da „sistem nije zakazao“ potreban oštar zaokret, te da mu je žao što se protestima mora doći do promena koje bi trebalo da budu najnormalnija stvar.

Lazović je naveo niz gradova u kojima su održani protesti „Srbija protiv nasilja“, a da je država trebalo sama da prepozna da nešto treba menjati.
Poslanik je pročitao zahteve protesta koje je podržalo više od 1.800 pripadnika akademske zajednice i zahvalio nastavnicima i profesorima.

Lazović se takođe usprotivio napadima na glumce koji stižu od poslanika vlasti kao i pretnje koje im upućuju, a koje je poslanik čitao i koji bi, kako je ocenio trebalo „da ih ucene i zastraše“.

On je pročitao imena glumaca koji su se našli u spotu u kojem se nazivaju neprijateljima države i rekao da vlast sve koje ih ne podržavaju „proglasi za nepodobne“.

Pročitaj i ovo: