Uprkos najavama da je grad Beograd spreman za snežne padavine, očigledno je da gradska vlast ne može da se izbori sa vremenskom nepogodom koja je očekivana za ovo doba godine. Iako su se i u centru Beograda građani žalili na saobraćaj, neprohodne ulice i oborena stabla koja su izazivala štetu na automobilima, najteže je ipak bilo u prigradskim opštinama. Građani Obrenovca, Lazarevca i okolinih naselja su u toku celog dana ostajali bez struje, vode i grejanja zbog zaustavljanja pojedinih blokova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“.

“Okolna sela oko Lazarevca blokirana su i ceo dan nisu imala struje, a pojedini vrtići sutra neće raditi zbog grejanja. Kako je moguće da za samo jedan dan snežnih padavina, naša opština doživi potpuni kolaps? Oko 20 časova, ceo Lazarevac je bio bez struje, a u okolnim naseljima ona ni do sada nije došla. Građani su besni i zbog nedostatka brige i razumevanja opštinske vlasti i nadležnih službi koje nisu adekvatno reagovale” – izjavio je Vladimir Jovanović, koordinator opštinske grupe Lazarevac pokreta Ne davimo Beograd.

“U ruralnim delovima opštine Obrenovac, domaćinstva su ostala bez struje još jutros, a mnogima nisu imali ni vodu. Telefonske linije su takođe u prekidu. Posebno teška situacija bila je u Maloj Moštanici. Centar Obrenovca je u prvom delu dana imao grejanje, ali su se tokom dana radijatori ohladili, a nestalo je i vode, dok je struja mestimično nestajala” – naveo je Branislav Cvetković, koordinator opštinske grupe Obrenovac pokreta Ne davimo Beograd.

Veliki broj građana pisao je pokretu Ne davimo Beograd žaleći se da gradske službe nisu adekvatno reagovale na vremenske nepogode. Pored blokiranih ulica, poseban problem je neočekivano veliki broj stabala koja su oborena, praveći tako štetu na automobilima i preteći da izazovu povrede ljudima.

U toku dana su dva voza zaglavljena. Jedan u okolini Valjeva, na relaciji Požega – Beograd, a najnovije informacije koje nam šalju putnici iz voza Niš-Beograd, govore da je i ovaj voz zaglavljen između Ripnja i Resnika.

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).