Иницијатива Не давимо Београд подноси кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду против народног посланика Српске радикалне странке и осуђеног ратног злочинца, Војислава Шешеља, и уредника политичке рубрике у листу “Политика”, Бојана Билбије, због претњи које су у програму уживо телевизије Happy, упутили активистима иницијативе. Гостујући у емисији “После ручка”, Шешељ је говорио да треба пуцати када се види “жута патка” јасно мислећи на активисте Не давимо Београд, док је Билбија суфлирао да би “могла и сатарица да ради”.

Иницијатива Не давимо Београд од свог настанка, а посебно након покретања масовних протеста због рушења Херцеговачке улице константно је на удару Српске напредне странке и њихових сателита. Претње и притисци углавном крећу од високих функционера и посланика владајуће партије или у овом случају од једног од њихових најближих сарадника из табора радикала, да би се касније преносиле кроз режимске таблоиде и завршавале као директно угрожавање безбедности наших активиста преко десничарских екстремиста у јавном простору или на друштвеним мрежама.

До сада у овом прогону лист Политика није учествовао и посебно смо изненађени чињеницом да уредник политичке рубрике најстаријег листа на Балкану призива коришћење сатарице према активистима који указују на недела власти. Лежерност и тон оваквих претњи можда најбоље говори о нормализацији говора мржње према политичким неистомишљеницима који, по њима, нису низашта друго него за одстрел, али посебно језив тон даје и сам назив емисије “После ручка” у којој Блибија и Шешељ бирају методе елиминисања активиста иницијативе.

Иницијатива Не да(ви)мо Београд не пристаје на овакву врсту нормализације и редовно пријављује све претње и нападе, међу којима и позиве на убијање, каменовање, набијање на колац, забадање ножева и везивање жицом, позиве на силовање, пребијање, метак у чело и слично. До сада смо поднели више дестина пријава, укључујући и оне за реалне физичке насртаје или праћења. Најрадикалнији потези власти укључују покушај отмице Ксеније Радовановић, чији су виновници упркос реакцији полиције на терену нису чак ни приведени већ су након позива из врха полиције пуштени на слободу, као и прогањање Радомира Лазовића од стране непознатих лица. О свему овоме постоје полицијски извештаји, тужбе, пријаве, али нико никада није одговарао.

Narodni poslanik i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i urednik političke rubrike u listu "Politika" Bojan Bilbija o pucanju na žutu patku i o sataricama koje bi mogle da prorade.Inicijativa Ne davimo Beograd konstantno je na udaru pretnji i pritisaka provladinih desničarskih ekstremista i režimskih tabloida, a ovi napadi uglavnom kreću od visokih funkcionera i poslanika vladajuće partije ili u ovom slučaju od jednog od njihovih najbližih saradnika iz tabora radikala.

Posted by Ne davimo Beograd on Понедељак, 24. децембар 2018.