Inicijativa Ne davimo Beograd protivi se planu prodaje zemljišta nekadašnje “Marine Dorćol”.
Smatramo da je u pitanju pogrešan i kratkovid potez, jer, iako će na ovaj način grad Beograd inkasirati značajna finansijska sredstva, preti nam šteta od trajnog gubljenja još jednog jako vrednog dela priobalja Beograda.
Logo Beograd Nas Grad
Umesto prodaje, i izgradnje luksuznog stanovanja, mislimo da bi pravi ulog za budućnost bio da ovo zemljište u potpunosti ostane u javnom vlasništvu, i da se poput “Central parka” u Njujorku uz male intervencije pretvori u zelenu parkovsku oazu i tako omogući veća dostupnost pristup reci, i poveća procenat javnog prostora za sve građane.
Kao što smo videli na primeru “Beograda na vodi” i kod ovakvih projekata ostaju nejasno koliko će eksternalija građani i građanke Beograda platiti za opremanja zemljišta do same lokacije, kao i koje će druge pogodnosti biti pružane budućem investitoru.
Podsećamo javnost i na ne tako davne najave planova da bi muzej Nikole Tesle mogao biti izmešten na ovu lokaciju, baš u okviru elektrane “Snaga i svetlost”, za šta su gradski čelnici govorili da će se desiti do kraja 2019. godine.
Više na LINK i LINK.